CRTA: Zatvorenicima onemogućeno pravo glasa 1Foto: BC

Zatvorenici Okružnog zatvora u Beogradu koji imaju pravo glasa na beogradskim izborima 4. marta to svoje pravo neće moći da ostvare.

 To je rekao danas Pavle Dimitrijević iz Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

On je na predstavljanju analize drugog dela izborne kampanje objasnio da je Ministarstvo pravde uputilo dopis Gradskoj izbornoj komisiji u kojem ističu da ne postoje uslovi za otvaranje biračkih mesta u tom zatvoru, te će samim tim jedna grupa građana ostati bez prava glasa.

Dimitrijević je istakao i da smo svedoci u ovoj kampanji spornih izbornih lista, među kojima su Dosta je bilo Milorada Radulovića, Nijedan od ponuđenih odgovora i Ljubiše Preletačevića Belog za koje zakonski akti nisu mogli da utvrde da li su podnete u skladu sa zakonom.

“Ovu kampanju obeležili su i različiti napadi na aktiviste partija, gde smo kao primer imali ‘živi zid’, odnosno da su aktivisti SNS okruživali štandove opozicionih partija, potom smo imali napade na aktiviste SNS, ali se od svih napada izdvajaju oni na Ne davimo Beograd. Oni su se susretali sa najrazličitijim vrstama pritisaka kao što su zabrane organizovanja događaja, opstrukcije, pretnje, fizički i verbalni napadi, onemogućavanje prikupljanja potpisa, negativna kampanja…”, naveo je Dimitrijević.

Prema njegovim rečima, CRTA je dosad podnela 35 prijava Agenciji za borbu protiv korupcije i naveo primer spota izborne liste broj 1 u kojem se prikazuje Radojičić u Univerzitetskoj klinici u Tiršovoj koji je sporan na osnovu više zakona.

Raša Nedeljkov iz posmatračke misije CRTA naveo je da su ovu kampanju obeležile funkcionerska kampanja, zloupotreba javnih resursa i predstavljanje rezultata institucija kao rezultata političkih partija.

“Ono što najviše zabrinjava jeste izostanak reakcije institucija, pre svega Agencije za bornu protiv korupcije. Medijska situacija se takođe nije popravila. REM nije reagovao ni po jednoj prijavi koje su podneli CRTA i brojni građani i građanke, a podneto je više od 310 za nezakonit način izveštavanja medija”, istakao je Nedeljkov.

Prema njegovim rečima, tokom beogradskih izbora ispostavilo se da je jedini zakon koji vlada “zakon jačih”, odnosno da ko ima političku moć zakone sprovodi ili ne “kako mu volja”.

“Ocena je da je na delu nefer i nedemokratska kampanja”, zaključio je Nedeljkov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari