Samo tri dana pošto je Predsedništvo SNS vanrednu izbornu skupštinu stranke za 25. januar i da će Aleksandar Vučić ponovo biti kandidat za predsednika, svoju kandidaturu za lidera naprednjaka najavio je i narodni poslanik Vladimir Cvijan.

On je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Skupštini Srbije optužio Vučića da zloupotrebljava Ustav i zakone, da namešta afere političkim protivnicima, te ga zapitao zašto se sednice Predsedništva SNS, čiji je i Cvijan član, pretvaraju u „pravljenje biltena ko će biti uhapšen“.

Sve optužbe Vladimira Cvijana na Vučićev račun odbacio je šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić, odgovorivši podjednako oštrim kontraoptužbama, dok je potpredsednik SNS Nebojša Stefanović rekao da je zabrinut za bezbednost Aleksandra Vučića zbog udruživanja pojedinih političara i tajkuna protiv njega.

„Vučić je raspisao izbore u SNS da bi eliminisao svakoga ko drugačije misli i da bi apsolutizam koji sprovodi u Srbiji sproveo i u SNS. Posle razgovora sa građanima, članovima SNS, diplomatama i nekim liderima opozicije, odlučio sam da uđem u kampanju za predsednika SNS. Vučić neće biti jedini kandidat za predsednika stranke“, rekao je juče Vladimir Cvijan novinarima, dodajući da je od stranke zatražio prostor za rad i za izborni štab.

On nije želeo da otkrije imena svojih istomišljenika u SNS, a tvrdi i da o ovoj temi još nije razgovarao sa osnivačem naprednjaka Tomislavom Nikolićem i njegovim savetnikom Oliverom Antićem. Cvijan je rekao da će se do 25. januara potruditi da obiđe što više odbora SNS, „naročito one u kojima stanje nije dobro“ – Smederevo, Irig, Vranje, Kruševac, Kragujevac, Kostolac.

Cvijan je kazao da su se mnogi članovi SNS pasivizirali zato što o svemu odlučuje jedan čovek. „Jedan čovek je odlučio da na čelo Beograda dođu Goran Vesić i Siniša Mali, a nikoga nije pitao“, naveo je primer. „Otvoreno pitam Vučića zašto zloupotrebljava zakon, zašto namešta afere, zašto se sednice Predsedništva SNS pretvaraju u pravljenje biltena ko će biti sledeći uhapšeni. Otvoreno vam kažem – hapšenja su bila tema poslednje tri sednice Predsedništva SNS“, rekao je Cvijan ističući da on strogo poštuje program SNS, u kojem „nema ništa o osvetničkoj politici prema opoziciji“.

Na pitanje novinara čija hapšenja su na sednicama Predsedništva SNS navodno pominjana, Cvijan je odgovorio da se razgovaralo o biznismenima Milanu Beku i Miodragu Kostiću, Draganu Đilasu i Dušanu Spasojeviću iz DS, lideru URS Mlađanu Dinkiću, gradonačelniku Kragujevca Veroljubu Stevanoviću, ali i o nekim funkcionerima SNS, poput direktora „Koridora Srbije“ Dmitra Đurovića.

Na pitanje da li iza njega stoji Miroslav Mišković, Vladimir Cvijan je odgovorio da te optužbe iznose „Vučićevi puleni, zarad članstva u nadzornim odborima i direktorskih fotelja“. On je poručio Vučiću da, ako ima nešto da mu kaže, neka to učini lično, a ne preko svojih saradnika.

Samo pola sata nakon konferencije za novinare Vladimira Cvijana, pred skupštinskim izveštačima pojavilo se nekoliko članova Predsedništva SNS dajući podršku Aleksandru Vučiću.

„Na sednicama Predsedništva SNS razgovarali smo o direktorima javnih preduzeća, o predsednicima opština i gradova čijim radom nismo zadovoljni, a nikada ni na jednom stranačkom organu nije razgovarano o hapšenjima“, rekao je Zoran Babić, koji je za Cvijanove tvrdnje rekao da su „notorne laži“, iza kojih stoje tajkuni.

„Vladimir Cvijan je eksponent političko-tajkunske sprege, a naručilac i potpisnik tih redova je Miroslav Mišković. Šokirani smo količinom laži koje je izrekao Cvijan, a svi članovi Predsedništva SNS spremni su da izađu i na poligraf kako bi se utvrdila potpuna istina“, rekao je Babić, pominjući „uvećani bankovni račun“ Vladimira Cvijana.

Komentarišući najavljenu kandidaturu Cvijana za predsednika stranke, Zoran Babić je rekao da svako ima pravo da se kandiduje, a nije želeo direktno da odgovori na pitanje zašto Predsedništvo ne isključi iz SNS čoveka za kojeg tvrdi da je „eksponent političko-tajkunske sprege“.

CeSID: Zna se ko će pobediti

Đorđe Vuković, programski direktor CeSID, smatra da najava Cvijanove kandidature za predsednika SNS neće naneti direktnu štetu ni naprednjacima ni Vučiću. „Cvijan nema ni najmanju šansu da pobedi Vučića. Ako nešto nije trebalo da uradi, onda je to da mu izlazi na crtu i Vučiću time daje legitimitet da ga „pocepa“ na izborima“, kaže Vuković. Ono što bi Cvijanova kampanja mogla eventualno da postigne jeste da posluži kao oružje opoziciji. „Pitanje je da li će izborna utakmica u SNS izvući na površinu teme koje čeka opozicija, poput toga da li su sva hapšenja zbog korupcije bila na osnovu dokaza ili su konstruisana u političke svrhe“, objašnjava Đorđe Vuković. L. V.

U SNS od 2010.

Vladimir Cvijan je član Srpske napredne stranke od aprila 2010. godine. Od 2005. do 2009. bio je pravni savetnik tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića, a u februaru 2009. postaje v.d. generalnog sekretara Tadićevog kabineta. Ostavku na to mesto podneo je u martu 2010, nezadovoljan reformom pravosuđa koju je sprovodila DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari