Cvijanović očekuje Vučićevu podršku stavovima vlasti u RS u vezi sa imenovanjem Šmita 1Željka Cvijanović Foto: Beta/ Milan Obradović

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da očekuje podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sutrašnjem sastanku sa političarima iz Republike Srpske u vezi sa imenovanjem novog Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita.

Ona je novinarima u Krupi na Uni rekla da očekuje da će sastanak u Beogradu biti „konstruktivan i da će Republika Srpska imati podršku Srbije da se bori za pravdu, pravednost i bolji život“.

„Srbija ima već dovoljno svojih tereta i pritisaka i mi smo uvek svesni toga. Želimo da Srbiji budemo podrška da prođe kroz sva ta teška iskušenja koja ima, ali isti tako znamo da i mi imamo podršku Srbije da se borimo za ono što jeste i pravo i pravednost i bolji život u Republici Srpskoj“, kazala je Cvijanovićeva.

Dodala je da smatra da će sastanak u Beogradu biti prilika da se prenesu najvažnije poruke za Republiku Srpsku, navodeći da su institucije RS već iznele svoj stav o ovom pitanju nizom skupštinskih zaključaka, ali i u razgovorima sa političkim partijama.

„Mi želimo da se prekine taj eksperimentalni pristup međunarodne zajednice prema BiH i smatramo da to urušava naš unutrašnji potencijal, da se dogovoramo i pregovaramo i konačno želimo da štitimo međunarodno pravo, jer ono podrazumeva da imamo Dejtonski sporazum na osnovu kojeg i funkcioniše BiH“, rekla je predsednica RS.

Prema njenim rečima, intervenicije, eksperimenti i prilično proizvoljan pristup međunarodne zajednice su značajno urušili realne kapacitete u BiH, ne samo mogućnost da se dogovaraju određena rešenja, već i da se napreduje.

„Posebno pogađa činjenica kada se mimo određenih procedura dešavaju tako važne stvari, kao što je na primer imenovanje novog Visokog predstavnika“, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je još navela da je Visoki predstavnik dejtonska kategorija, ali da je, kako je kazala, on smetnja evropskom putu BiH, ako taj put zaista postoji.

„Taj put ne bi trebalo da bude u seni ili pod senom nekakvog Visokog predstavnika. Mi želimo partnerstvo sa EU ma kako bio dugačak taj put“, naglasila je predsednica RS.

U Beogradu će sutra biti održan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa zvaničicima RS, kao i predsednicima parlamentarnih stranaka.

Prethodno je Cvijanovićeva uputila pismo predsedniku Srbije u kome je zatražila da organizuje sastanak na kojem će biti razgovarano o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari