"Čvrste" poslovne veze sa Karićima 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

U delegaciji koja je dočekala predsednika Belorusije ispred Palate Srbija nalazio se i političar i biznismen Dragomir Karić, koji je počasni konzul Belorusije u Srbiji, a za BBC na srpskom jeziku je izjavio da su „vrata Belorusije širom otvorena za bilo koju vrstu biznisa iz Srbije – građevinarstvo, namensku industriju, poljoprivredu, telekomunikacije, kulturu, umetnost, sport“.

Veze porodice Karić, čiji je najpoznatiji član Bogoljub, datiraju još iz devedesetih. U julu ove godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u pratnji Bogoljuba Karića i člana Predsedništva BiH Milorada Dodika obišao naselje u kojem žive zaposleni u „BK grupi“ u Minsku, takozvani „Karić grad“.

Tom prilikom Bogoljub Karić je izjavio da je „multifunkcionalni kompleks „Minsk vorld“ najveći „građevinski poduhvat od tri miliona kvadratnih metara koji sprovodi BK grupa“, dok je predsednik Srbije izrazio „zadovoljstvo poverenjem koje je predsednik Belorusije pružio srpskoj kompaniji“.

Porodica Karić nikada nije demantovala medijske tvrdnje da je Lukašenko kao njihov gost boravio na Kopaoniku 2009. godine, tokom održavanja Biznis foruma, takozvanog „srpskog Davosa“. Tada ga je na aerodromu u Nišu sačekao Dragomir Karić. Takođe, spekulisalo se da je beloruski predsednik lično lobirao kod srpskih vlasti da se Bogoljub Karić krajem 2016. vrati u Srbiju, nakon 11 godina, pošto je obustavljena istraga protiv njega i ukinuta poternica zbog zloupotrebe položaja u kompaniji „Mobtel“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari