Da li će Vučić prisustvovati ustoličenju mitropolita Joanikija? 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS

U Predsedništvu Srbije nisu želeli da odgovore na pitanje našeg lista da li će predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovati ustoličenju novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, koje je planirano za 5. septembar na Cetinju. S druge strane, izvor Danasa blizak Srpskoj naprednoj stranci, kao i sagovornik iz diplomatskih krugova tvrde da Vučić “najverovatnije” neće otići na tu svečanost.

Kako se objašnjava, Mitropolija je uputila pozovnicu predsedniku Srbije, ali bi „formalno gledano” njega trebalo da pozove da poseti Crnu Goru  predsednik te države Milo Đukanović.

Prema našim saznanjima, Vučić je svestan da bi njegov odlazak na Cetinje produbio ionako velike podele u Crnoj Gori, gde su u nedelju održani protesti protiv inauguracije mitropolita, koji je na taj položaj izabran na majskom zasedanju Sabora Srpske pravoslavne crkve, i time postao “duhovni naslednik” pokojnog vladike Amfilohija Radovića.  Podsetimo, srpski predsednik je u novembru 2020. u Podgorici prisustvovao sahrani mitropolita Amfilohija.

„Odlaskom na ustoličenje mitropolita Joanikija Vučić bi dodatno narušio odnose sa Đukanovićem, i izazvao loše reakcije Zapada i ostalih lidera Zapadnog Balkana“, objašnjava izvor Danasa. Kako napominje naš sagovornik, situaciju dodatno komplikuje činjenica da Srbija već mesecima nema ambasadora u Podgorici, budući da je Vladimir Božović proteran u novembru 2020, pod optužbom da se mešao u unutrašnje stvari Crne Gore, što je on javno demantovao. U međuvremenu je formirana nova crnogorska vlada, ali ni aktuelni saziv izvršne vlasti koji predvodi Đukanovićev politički protivnik Zdravko Krivokapić, nije izmenio navedenu odluku.

Ipak, ne isključuje se mogućnost da predsednik Srbije pošalje svog specijalnog izaslanika na svečanost na Cetinje. Navodi se da bi izbor mogao da „padne“ na šefa srpske diplomatije Nikolu Selakovića. Selaković se inače smatra veoma bliskim Srpskoj pravoslavnoj crkvi, što pokazuje i podatak da ga je kada se ženio venčao pokojni srpski patrijarh Irinej, koji mu je potom i krstio sinove. Upravo je ovaj zvaničnik SNS i govorio na kongresu Demokratske partije socijalista, pre šest godina, kada je bio ministar pravde Srbije. To vreme može se opisati kao “politički medeni mesec” Vučićevih naprednjaka i Đukanovićeve partije.

Komentarišući mogućnost da lično Vučić ode na ustoličenje mitropolita Joanikija, Draško Đenović, verski analitičar, kaže za Danas da nema nikakve informacije o tome, ali da bi Vučića trebalo da zvanično pozove Milo Đukanović, koji mu je pandan po državnoj funkciji, a ne samo Mitropolija, i teško  je očekivati da će se to zaista desiti.

– Vučić bi na Cetinje išao kao državnik, a ne kao neko ko ide kao vernik. Naravno da on voli da se pita za sve i da se fotografiše u crkvama, manastirima i sa sveštenicim licima, ali izjašnjava se kao agnostik, a agnostike Srpska pravoslavna crkva ne priznaje kao vernike. U svakom slučaju, Vučić bi trebalo da dobije poziv Đukanovića ako želi da poseti Crnu Goru 5. septembra, ističe Đenović.

Pojedini podgorički mediji preneli su proteklog vikenda izjavu narodnog poslanika SNS Vladimira Đukanovića da „lično planira da bude na ustoličenju mitropolita Joanikija“. Kako se navodi, on je poručio da će „ustoličenje svakako dogoditi“

 

“Bog zna šta će biti”

Upitan kako gleda na protest koji je održan u nedelju na Cetinju, te na mogućnost novih okupljanja protivnika SPC u Crnoj Gori, Đenović poručuje da „Bog zna šta će se desiti“. „Činjenica je da u Crnoj Gori postoji deo nezadovoljnih ljudi, ali taj protest nije bio masovan kako su to predstavili pojedini mediji“, navodi on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari