Održan protest na Cetinju protiv ustoličenja mitropolita Joanikija u tom gradu 1Episkop Joanikije Foto: Svetigora pres/ FB

Na skupu na Cetinju koji je danas organizovan protiv ceremonije ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u tom gradu, koje je zakazano za 5. septembar, okupio se veliki broj građana iz raznih krajeva Crne Gore, javlja RTCG.

Policija je zatvorila saobraćaj u delu ulica koje gravitiraju prema raskrsnici kod Vile, gde je postavljena bina, a saobraćaj se usmerava na druge ulice.

U gradu su prisutne jake policijske snage a oko Cetinjskog manastira i Biljarde postavljena i ograda. Na ogradi oko manastira, građani su postavili ruže i crnogorske zastave.

Organizatori protesta, grupa građana, traži da ustoličenje Joanikija bude na nekom drugom mestu, a ne u Cetinjskom manastiru-sedištu Mitropolije.

Oni su poručili da je Joanikije „nedostojan trona Sv. Petra Cetinjskog“, da je „nameštenik Crkve Srbije“ i najavili „odbranu“ Cetinjskog manastira.

Peđa Vušurović, nekadašnji predsednik mladih Liberalnog saveza rekao je za RTCG da se danas na Cetinju ne održava protest već jedno sabranje upozorenja i molbe „da svi stavimo prst na čelo, da znamo koje su najveće svetinje u Crnoj Gori“. A to su, kaže, građanska Crna Gora, mir u njoj i suživot svih vera i naroda.

„Ne dozvoljavamo taj okupatorski čin u stolici Sv. Petra u Cetinjskom manastiru, simbolu crnogorske duhovne, drźavne i nacionalne samobitnosti i slobode Crne Gore“, stoji u proglasu.

Navodi se da bi ustoličenje na Cetinju bio „simbolički dokaz pristanka na okupaciju onih što ne priznaju crnogorsku naciju, jezik, državu, crkvu i kulturu“.

„Drugu državu sem Crnu Goru nemamo i zato nećemo dozvoliti njenu klerikalizaciju, fašizaciju, asimilaciju i utapanje u ‘Srpski svet'“, poručilo je nekoliko hiljada okupljenih.

Na skupu, kako je rekao, neće biti političara niti članova stranke i svi su došli samoinicijativno.

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković napisala je a Tviteru da će okupljeni građani danas na Cetinju odbraniti građanske vrednosti Crne Gore, prenosi RTCG.

“Danas sa Cetinja u miru, dostojanstveno i ponosno, jasno i glasno poručujemo – NO PASARAN! Odbranićemo vrednosti građanske Crne Gore. Kleronacionalizmu i fašizmu mesto nije u Crnoj Gori. Za slobodu i čast naše majke Crne Gore”, napisala je Vuksanović Stanković na Tviteru.

Skupu su prisustvovali  gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan, savetnik predsednika Crne Gore i bivši sef policije Veselin Veljović, pojedini opozicioni poslanici, građanski aktivisti.

Dominirale su crnogorske zastave, poruke protiv ustoličenja Joanikija i pokliči „Eviva Montenegro“ (Da je večna Crna Gora).

Skup su podržali građani Podgorice, Danilovgrada i Nikšića koji su u velikom broju došli na Cetinje.

Prema pisanju medija, policija pojedinima nije omogućila dolazak na protest.

Skup je završen mirno, a naredni je najavljen za 5. septembar u slučaju da SPC ostane pri nameri da se ustoličenje novog mitropolita održi na Cetinju.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

8 reagovanja na “Održan protest na Cetinju protiv ustoličenja mitropolita Joanikija u tom gradu”

  1. Malo je neobicno da gradjanska prava i tekovine brane u Manastiru i na cisto crkvenoj manifestaciji? To je ocigledna kontradikcija!

  2. Anticivilizacijski skup ekstremih desnicara ,koji su poslali poruku mrznje prema jednom narodu, koji cine jedan pozamasan procenat njihovih sugradjana.Smatraju li i njih za okupatore.Sutra ce organizovati skup protiv postavljena Biskupa,Muftije ili Rabina strasno.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.