Da li Hašim Tači može da povuče kosovske takse? 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Da li će carini od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH doći kraj, za sada je još uvek neizvesno.

Nakon suprotnih stavova o promeni granice Kosova i Srbije, predsednik i premijer Kosova, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, izrekli su oprečna mišljenja i po pitanju carine od 100 odsto koju je Vlada Kosova uvela u novembru prošle godine, piše Radio Slobodna Evropa.

Predsednik Kosova Hašim Tači je u izjavi za američki Vašington post izjavio da je Kosovo spremno da povuče odluku o carini, ukoliko postoji jasan put za postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom. S obzirom na to da se radi o odluci Vlade Kosova, na predlog ministra trgovine, Tači nema ovlašćenja za tako nešto. On je, međutim, kazao da je carina „vanredna mera“ i da postoji spremnost da se ona ukloni.

Iz Ureda predsednika Kosova u ponedeljak nisu hteli da komentarišu način na koji bi to Tači izveo, budući da je Vlada Kosova, za sada, protiv toga. Premijer Kosova Ramuš Haradinaj u nekoliko navrata je kazao da će odluka Vlade ostati na snazi sve dok „Srbija ne prizna Kosovo“.

Ni iz Haradinajevog kabineta nisu hteli da komentarišu izjavu Tačija, ukazujući na komentar ministra trgovine Endrita Šalje za kosovske medije u nedelju, koja je bila nešto mekša.

Šalja je prvenstveno kazao da mu „nije jasno zašto se predsednik bavi ovim pitanjem s obzirom da je to pitanje Vlade“. On je dodao da se odluka neće ukinuti sve dok i dalje važe razlozi zašto je ona uvedena, a Tačiju je poručio da ukoliko ima neki zahtev, neka ga prosledi Vladi na razmatranje.

Podsetimo, Vlada Kosova je 21. novembra uvela carinu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine u cilju, kako su naveli, jačanje domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti. Ministar Šalja je tada rekao da se kosovski proizvođači suočavaju sa brojnim barijerama u Srbiji i da kosovski proizvodi ne mogu da se plasiraju na to tržište, što nije slučaj sa proizvodima iz te zemlje.

Ovakva odluka vlade naišla je na velike kritike međunarodne zajednice, koja je jednoglasno tražila od Kosova da je ukine, na šta Vlada Kosova nije pristala. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da upravo ova odluka onemogućava dalje razgovore u Briselu.

S obzirom da se najavljuje nastavak dijaloga Kosova i Srbije, kao i postizanje sporazuma u prvoj polovini godine, deluje da Tači priprema teren za tako nešto.

Prema pisanju Vašington Posta, on se 21. decembra u Berlinu sastao sa američkim ambasadorom Ričadom Grenelom, bliskom osobom američkom predsedniku Donaldu Trampu, kojem je obećao povlačenje odluke o carini. Predsedništvo Kosova nije najavilo ovaj sastanak. Grenel je pozvao na normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, te istakao da mu je drago što se Tači „složio i obećao da će raditi na okočanju carine koje su nedavno uspostavljene na srpske proizvode“.

„Ovaj potez bi pomogao u slanju pravih signala da je on ozbiljan u pregovorima i da pomogao bi izgradnji poverenja između stranaka“, kazao Grenel u izjavi za WP.

Do sastanka je došlo nekoliko dana nakon što je predsednik Tramp uputio pismo Tačiju, u kojem je naveo da su Sjedinjene Države spremne da pomognu naporima „u postizanju sporazuma koji bi uvažio interese i Kosova i Srbije“. Tramp je pozvao kosovske lidere na jedinstvo i da iskoriste ovaj trenutak, ali i da se „uzdrže od akcija koje bi mogle da otežaju postizanje sporazuma“.

S druge strane, nedavno formirana Državna delegacija za dijalog u ponedeljak je otputovala za Brisel gde će se utorak održati konsultativni sastanak sa visokom predstavnicom EU, Federikom Mogerini, inače posrednicom u dijalogu Kosova i Srbije. Ovu delegaciju čine predstavnici vladajućih partija, ali i jednog dela opozicije.

Na osnovu zakona koji je usvojen u Vladi i koji još uvek čeka na usvajanje u Skupštini, delegacija ima mandat da vodi pregovore sa Srbijom.

Tači je prethodno rekao da će, kao predsednik, ponuditi svaki savet koji je potreban i da će podržati delegaciju.

Kosovo veruje da će konačni sporazum u dijalogu sa Srbijom omogućiti recipročno priznanje i učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije. Dok se predsednik Kosova, Hašim Tači, zalagao i za promenu granice, odnosno za pripajanje Preševske doline Kosovu, premijer Ramuš Haradinaj bio je kategorično protiv toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari