Dačić: Ajatolasi iz Sarajeva podržavaju Azerbejdžan, a zalažu se za nezavisnost Kosova 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kritikovao je večeras lidere Bošnjaka iz BiH jer se zalažu za nezavisnost Kosova, a podržavaju teritorijalni integritet Azerbejdžana u sukobu s jermenskim separatistima u oblasti Nagorno-Karabah.

„Ovi ajatolasi iz Sarajeva sada govore Azerbejdžan, Nagorno-Karabah, teritorijani integritet. Pa kako te nije sramota, đubre jedno, a zalažeš se za priznanje Kosova? Gde su tu principi“, rekao je Dačić na televiziji Hepi.

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas da jermenska strana snosi punu odgovornost za izbijanje sukoba u oblasti Nagorno-Karabah, čime je direktno podržao Baku u sukobu s Jerevanom oko te jermenske enklave u Azerbejdžanu.

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, funkcioner SDA, glasao je prošle nedelje na sednici Predsedništva BiH da ta država prizna nezavisnost Kosova.

Dačić je večeras upitao i „da li Evropa i SAD misle da će Srbija da dozvoli da bude džamahirija“ na Balkanu i ocenio kao „istorijski“ dogovor Srba i Hrvata u BiH.

On je kazao i da Srbi ne umeju da predstave sebe kao žrtve.

„Umesto da mi kažemo da su Srbi u BiH žrtve muslimanskog nacionalizma i verskog fanatizma, ispada da smo mi glavni problem za BiH“, naveo je Dačić.

Dačić je rekao da je burno reagovao i kada je austrijski kancelar Sebastijan Kurc bio u Beogradu i da se zbog toga predsednik Srbije Aleksandar Vučić „malo naljutio“ na njega.

„Rekao sam mu: ‘Kako vas nije sramota, zabranjuješ džamije u Beču, a hoćeš ih ovde kod nas’. On se zalaže za članstvo Kosova u Intrepolu i došao je tu, bio sam veoma nervozan, šta da radim“, rekao je šef srpske diplomatije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari