Dačić: Bolje Tramp nego Bajden 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Za nas će biti lakše i da se politika sadašnje administracije SAD nastavi, ocenio je večeras predsednik Skupšiene Srbije i donedavni ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i rekao kako bi se „kladio na Bajdena jer ima veće šanse, ali boga moli da pobedi Tramp“.

Dačić je u specijalnoj emisiji Televizije Kurir, posvećenoj američkim predsedničkim izborima, naveo kako je „ranija administracija govorila da je pitanje Kosova stavljeno ad acta, i da Srbija treba da prizna Kosovo“.

„Zato Albanci mnogo očekuju od ovih izbora. Ali ako pobedi Bajden, to neće biti ništa novo za nas“, ocenio je Dačić.

On je rekao da je, u vreme dok je bio premijer Srbije, upoznao i Trampa i Bajdena i „u razmaku dva dana“ reazgovarao sa obojicom, navodeći da se tada, tokom poslovne turneje koju je organizovao Stejt dipartment, sastao sa Trampom.

„Tada je govorio veoma lepo o Srbiji, imao je simpatije prema nama, rekao je da bi voleo da investira, čak su njegovi ljudi posle toga dolazili kod Vučića i kod mene, hteli su da grade na mestu zgrade Generalštaba“, rekao je Dačić, navodeći da se dan kasnije sastao i sa Bajdenom, koji je u to vreme bio potpredsendik SAD.

Dačić je, komenatrišući američke izbore u kontekstu reršavanja kosovskog pitanja, rekao da je „došlo do popravljanja položaja Srbije u poglednu Kosova“.

„Ranije smo vodili politiku dva koloseka, sa SAD i EU, jedna je popravljenje bilateralnih odnosa, drugi je pitnaje Kosova. Ali, u jednom trenutku su ti koloseci morali da se ukrste, kao što se to dešava sada“, rekao je Dačić.

On je ocenio kako „Bajdneova administracija smatra da nema potrebe da se to ponovo pokreće, dok Trampova smatra da je moguć neki kompromis“.

„Ja se nadam da se vozovi neće sudariti, da će se doći do mirnog prihvatljivog rešenja za sve strane. Ali Albanci smatraju da će Bajden biti čvršči u odnosu na Srbiju. Ali, neće se opet govoriti o bombardovanju. Mi dobro poznajemo i Bajdena“, naglasio je Dačić.

On je rekao da Bajden ima veće šanse, ali se nada da će Tramp pobediti.

„Ja bih se kladio na Bajdena jer ima veće šanse, ali molim boga da pobedi Tramp. Ali, ko god pobedi, snaći ćemo se“, poručio je Dačić u iščekivanju rezultata američkih predsedničkih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari