Dačić: Do kraja godine broj članica UN koje priznaju Kosovo pašće ispod polovine 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Cilj Srbije je da spusti broj zemalja koje su priznale Kosovo ispod polovine članica Ujedinjenih nacija što će se desiti do kraja godine, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

„Naš cilj je da stvorimo što bolju poziciju u razgovorima oko budućnosti Kosova i da spustimo broj zemalja koje su priznale Kosovo ispod polovine članica UN, a to će biti veoma brzo, do kraja godine i budite ubeđeni i sigurni nema šanse da oni uđu u Interpol, zato nemoj da se brukaju“, rekao je Dačić na sednici Skupštine Srbije na kojoj se razmatralo ukidanje viza za četri zemlje.

On je kazao da 15 zemalja koje su povukle priznanje čine osam procenata ukupnog broja glasova u UN.

Kako je dodao, te zemlje imaju 25 puta veću površinu od Srbije i osam do devet puta veći broj stanovnika.

On je kazao da će biti još onih koji će povlačiti priznanje i da Srbija ne odustaje od lobiranja.

„Oni kažu da moramo da stanemo (sa lobiranjem) a oni da ukinu takse, pa to nema nikave veze. Mi da prestanemo sa lobiranjem a oni da nastave“, rekao je Dačić ističući da je od nacionalnog i državnog interesa da nastave sa lobiranjem i da što više zemalja povuče prizanje Kosova.

Povodom polemike poslanika Jedinstvene Srbije i Srpske napredne stranke u parlamentu o tome ko je zaslužan predsednik Srbije ili on za povlačenje priznanja i povećanje ugleda Srbije u svetu on je kazao da njih dvojica rade zajedno u dogovoru i da ne treba da ih dele.

„Podržavam Aleksandra Vučića jer mislim da je to dobro za Srbiju i mislim da je on predložio mene za ovo mesto (ministra spoljnih poslova) jer misli da radim dobro za Srbiju. Prema tome mi smo zajedno i nemojte da nas delite ovde“, rekao je Dačić.

On je kazao i da naprednjaci ne moraju da ga puno spominju ali da njegovi socijalisti i poslanici jedinstvene Srbije moraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari