Dačić: Dobrobit jačanja saradnje Zapadnog Balkana 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio je danas uverenje da zemlje regiona Zapadnog Balkana treba da jačaju saradnju u svemu što im donosi dobrobit, dodajući da Srbija podržava uvođenje novih stvari u tu saradnju.

Mi podržavamo uvođenje u debatu i saradnju novih tema, kao što je npr. bezbednost ili rodna ravnopravnost. Na taj način možemo samo jačati međusobne veze, na dobrobit svih nas, rekao je on na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova.

„Verujem da saradnju u primeni svih do sada usaglašenih infrastrukturnih, energetskih i drugih projekata u okviru „Berlinskog procesa“ treba da nastavimo, kao što treba da jačamo saradnju u svim segmentima koji nam donose dobrobit, rekao je Dačić.

On je ocenio da su se „Berlinski proces“ i „Zapadnobalkanska šestorka“ profilisali kao formati kroz koje se podstiče i produbljuje saradnja u regionu a da su dobrosusedski odnosi najčešće upotrebljavana kovanica.

Podsećanje na ovu neophodnost je suštinski važno za Zapadni Balkan u celini, rekao je on i dodao da čvrsto veruje da je izgradnja dobrosusedskih odnosa, pravi način da region postane stabilan, prosperitetan i da građani u njemu imaju kvalitetniji i bolji život u svim segmentima.

Možda ne dovoljno brzo, možda ne u potpunosti efikasno, ali evidentni su napori svih nas da povezivanje i saradnju, podignemo na viši nivo, rekao je Dačić.

Državni organi Srbije veoma pažljivo analiziraju uslove da u što kraćem roku postane deo EU, rekao je on i podsetio na ocenu da ne može biti dugoročnog mira u regionu bez efikasne i sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine kroz dijalog. Sveobuhvatni pravno obavezujući dokument o normalizaciji je hitno potreban i suštinski važan kako bi Srbija i Kosovo napredovale na svom evropskom putu“, rekao je Dačić.

On je izrazio zadovoljstvo što je u strategiji Evropske komisije o proširenju na Zapadni Balkan ocenjeno da je viđenje Srbije o pristupanju EU ambiciozno jer je to prava reč koja odražava težnje za uspehom i priznanjem a kao takva, ona je podsticajna i konstruktivna.

Ja sam uveren da će ambicija Srbije na putu ka punopravnom članstvu u EU, nastaviti da nas podstiče da napredujemo, usavršavamo se, stičemo nova znanja, da se ne mirimo sa onim što već imamo, nego da radom i predanošću stremimo ka onom što želimo, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari