Dačić: Ekonomska saradnja Srbije i Portugala da bude još bolja 1Foto: MIP

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji boravi u zvaničnoj poseti Portugalu, sastao se danas sa svojim domaćinom, ministrom inostranih poslova, Auguštu Santuš Silvom.

„Želim da izrazim veliko zadovoljstvo zbog moje posete Portugaliji. Za nas su odnosi sa Portugalijom od izuzete važnosti imajući u vidu dugu tradiciju naših diplomatskih odnosa, preneseno je u saopštenju za medije Ministarstva spoljnih poslova.

136 godina diplomatskih odnosa je veliki kapital koji imamo u našim rukama i želimo da radimo na daljem unapređenju naših odnosa.

Očekujemo uzvratnu posetu predsednika Portugalije Srbiji, a moja poseta bila je uzvratna poseta na posetu prethodnog ministra i sada očekujem u gostima mog novog kolegu, piše u saopštenju.

Želimo da naša ekonomska saradnja bude još bolja. Naša spoljnotrgovinska razmena prošle godine bila je 50 miliona evra, to je dobro, ali može da bude mnogo bolje.

Kako je saopšteno veoma je značajno što je moj kolega priredio radni ručak sa predstavnicima različitih kompanija, to je veoma važno kako bi mi u Beogradu mogli da napravimo sledeći korak, a to je operacionalizacija planova raznih kompanija kada je reč o ekonomskoj saradnji.

Takođe, želimo što bolju komunikaciju, konsultacije i koordinaciju kada su u pitanju politička, regionalna i globalna pitanja, kao i da jedni druge podržavamo na međunarodnom planu.

Želimo da se kao posmatrači uključimo u rad organizacije koja okuplja zemlje portugalskog govornog područja, gotovo sve zemlje su nama veoma prijateljske i želimo što bolje odnose sa njima.

Želim da zahvalim Portugaliji na čvrstoj podršci koju nam pruža kada su evropske integracije u pitanju, navodi se u saopštenju.

Ja sam mog kolegu upoznao sa situacijom u regionu, problemima koji postoje, upoznao sam ga sa opredeljenošću Srbije da bude faktor stabilnosti, kao i želju da na miran način rešavamo sva otvorena pitanja, rekao je Dačić.

Portugalija je zemlja koja ima dosta razumevanja sa srpske stavove“, zaključio je šef srpske diplomatije nakon razgovora sa ministrom inostranih poslova Portugalije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari