Foto: EPA-EFE/MARIO CRUZ

„Ovo je bojkot dijaloga, jer oni ne žele da dijalog uspe i misle da će neko na silu da natera Srbiju da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova“, rekao je Dačić za RTS.

Dačić je kazao da Priština treba da prestane provociranje srpskog naroda i Srbije.

„Albanci na Kosovu i Metohiji nisu više u prilici da prete bilo kome, posebno ne Srbiji i Srbima i nisu više miljenici međunarodne zajednice. Svima su preko glave i to govorim na osnovu zvaničnih razgovora koje imam“, kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, osnovni problem međunarodne zajednice je nepostojanje želje prištinske strane da se ide ka normalizaciji odnosa.

„Mi smo toliko konstruktivni da to neko tumači kao slabost. Mi smo jaka strana jer znamo šta hoćemo. Spremni smo da razgovaramo o mogućim kompromisima“, dodao je Dačić.

On je rekao da misli da na predstojećem sastanku predsednika SAD i Rusije, Donalda Trampa i Vladimira Putina, neće biti reči o Kosovu, kao i da je siguran da će Tramp posetiti Srbiju tokom svog mandata.

Dačić je najavio da danas ide na put u jednu zemlju, ali nije hteo da kaže u koju, već je samo rekao: „Neka o tome razmišlja (ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet) Pacoli“.