Dačić i Šalenberg: Odnosi Srbije i Austrije dobri 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg danas su se u Beču složili da su odnosi dve zemlje dobri i da ih treba dalje razvijati u svim oblastima.

Na početku zvanične posete Austriji, Dačić je sa Šalenbergom razgovarao o situaciji u regionu, evropskim integracijama, dijalogu Beograda i Prištine, saopštio je kabinet Predsednika Skupštine.

Dačić je rekao da je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom i nalaženje kompromisnog rešenja, ali je „izrazio zabrinutost da ta vrsta spremnosti ne postoji“ kod kosovskih vlasti.

Govoreći o evro-integraciji Zapadnog Balkana, Šalenberg je rekao da je prošla godina izgubljena, delimično i zbog korona virusa, i da te procese treba intenzivirati.

Sagovornici su razgovarali i o vakcinaciji, suzbijanju posledica pandemije korona virusa – normalizaciji života i oživljavanju privrede i ekonomije, navodi se u saopštenju.

Šalenberg je rekao da Austrija za jesen priprema „program refokusiranja“, sa nizom ekonomskih inicijativa koje treba da povežu zainteresovane kompanije i pojedine zemlje, regione i gradove. On je kazao da je Srbija važan ekonomski partner i da će svakako biti deo tog programa.

Dačić je podsetio da je trgovinska razmena izmedju Srbije i Austrije prošle godine opala za 15 odsto i da je treba „vratiti u regularne tokove i dalje unaprediti“.

Posetu Beču Dačić nastavlja sutra sastancima s predsednicima oba doma Saveznog parlamenta AUstrije, Kristijanom Buhmanom i Volfgangom Sobotkom, a posetu će završiti sastankom s premijerom Sebastijanom Kurcom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari