Dačić i Soreide: Dobri i prijateljski odnosi Srbije i Norveške 1Foto: Beta/ DRAGAN GOGIĆ (Arhiva)

Ministri spoljnih poslova Srbije i Norveške, Ivica Dačić i Ine Eriksen Soreide, ocenili su danas u Beogradu da su odnosi dve zemlje dobri i prijateljski i da postoji obostrani interes za proširenje saradnje.

Na zajedničkoj konferenciji za medije posle razgovora s Dačićem, šefica norveške diplomatije je rekla da je Srbija „dugoročan prijatelj i važan partner“ Norveškoj i ocenila da postoji sličnost između naroda dve zemlje.

„Danas sam obišla norvešku kompaniju Ju-Bi-Konekt (UBConnect) čiji se poslovni model veoma razlikuje od norveških kompanija u drugim zemljama, a razlog je sličnost karaktera Srba i Norvežana“, kazala je Soreide.

Dačić je naveo da su odnosi Srbije i Norveške „dobri i stabilni“ i da je interes Beograda da dve zemlje unapređuju saradnju na političkom planu, ali i u oblasti ekonomije.

Rekao je da je Norveška u vrhu liste zemalja po direktnim investicijama u privredu Srbije i jedan od najvećih donatora.

„U poslednjih 15-ak godina Norveška je dala 216 miliona evra razvojne pomoći, da bude jasno, to nisu krediti, a sa 1,36 milijardi evra direktnih investicija u srpsku privredu Norveška je na drugom mestu“, kazao je Dačić.

Soreide je rekla da je s Dačićem razgovarala i o dijalogu Beograda i Prištine i da će kasnije danas u Prištini pokrenuti pitanje njegovog nastavka.

„Želimo da dijalog bude nastavljen, to je jedini način da se reše otvorena pitanja. Kasnije danas idem u Prištinu i tamo ću pokrenuti iste teme u nadi da ćemo uskoro videti nastavak dijaloga“, navela je norveška ministarka.

Dačić je rekao da je upoznao Soreide sa problemima u regionu i s opredeljenjem Srbije da dijalogom rešava sva otvorena pitanja.

„Bitno nam je da svi međunarodni faktori pruže podršku našoj želji da se dijalogom rešavaju sva otvorena pitanja, a to uključuje pritisak na Prištinu da se ukinu takse (od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH) koje su prepreka za nastavak dijaloga“, kazao je šef srpske diplomatije.

Soreide je navela da Oslo podržava reformske procese Vlade Srbije i pruža punu podršku članstvu Srbije u EU, u koju je Norveška integrisana na razne načine, iako nije članica.

Dodala je da je Norveška u prethodne dve godine udvostručila pomoć Zapadnom Balkanu kako bi podržala sprovođenje reformi.

I Dačić i Soreide su istakli odličnu saradnju u oblasti odbrane i saradnje bezbednosnih službi.

Šef srpske diplomatije je rekao da dve zemlje imaju dobru saradnju u međunarodnim organizacijama, da će Beograd podržati Norvešku da postane nestalna članica Saveta bezbednosti UN, i da će Oslo uzvratiti tu podršku Srbiji 2034. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari