Dačić: Kosovo nacionalni prioritet 1Foto: EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Srbija se profilisala kao odgovoran, pouzdan i predvidiv partner bez skrivene agende, ocenio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

On je poručio da je postizanje političkog rešenja za pitanja Kosova i Metohije nacionalni prioritet.

Dačić je, na ceremoniji uručenja diploma polaznicima diplomatske akademije i prijemu novih polaznika, podsetio da su ključni spoljnopolitički prioriteti Srbije borba za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, nastavak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji (EU), dobrosusedski odnosi, unapređenje odnosa i ekonomska saradnja sa drugim partnerima i vojna neutralnost.

Prema njegovim rečima, u toku je dijalog sa Prištinom i Srbija ispunjava svoje obaveze, dok potezi Prištine ugrožavaju dijalog i regionalnu stabilnost. To dovodi u pitanje bezbednost Srba i nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, rekao je Dačić, uz napomenu da pet i po godina Priština nije ispunila preuzete obaveze, pre svega stvaranje Zajednice srpskih opština.

Dačić je ukazao kako Srbija nastoji da se u dijalogu razmatraju pitanja imovine, kulturnog i crkvenog nasleđa, katastra, slobode kretanja.

On je naglasio da je Beograd protivi formiranju vojske Kosova, jer takva nastojanja ugrožavaju ne samo bezbednost pokrajine, već bezbednost regiona. U proteklih godinu dana sedam država je povuklo ranija priznanja nezavisnosti Kosova, napomenuo je Dačić i naveo da na multilateralnom planu Srbija vodi aktivnu borbu za osujećivanje napora Prištine da postane član UNESKO i Interpola. Dačić je istakao da Srbija ostaje opredeljena za pridruživanje EU i reforme koji taj proces iziskuje, pre svega za vladavinu prava, borbu protiv korupcije i trgovine ljudima.

On je naveo da je Srbija uspostavila strateško partnerstvo sa Rusijom, podsećajući na posete predsednika Alekandra Vučića Moskvi i najavu dolaska Vladimira Putina u januaru u Beograd, kao i saradnju sa Kinom i učešće u mehanizmu „16 +1“. Sa Sjedinjenim Državama, rekao je Dačić, ne delimo stavove o nezavisnosti Kosova, ali imamo isti cilj – stabilnost i prospertitet Zapadnog Balkana.

Srbija je pouzdan i odgovoran partner, intenziviran je politički dijalog, ekonomska, vojna saradnja i primetan je napredak u odnosima sa SAD, ocenio je Dačić, podsećajući da je upućen poziv predsedniku Donaldu Trampu da poseti Srbiju.

Dačić je ocenio da je saradnja sa nesvrstanim zemljama politčki kapital Srbije u borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta i ekonomsku saradnju. Politika vojne neutralnosti, naglasio je Dačić, nije politika izolacije, već način da se uspostavi dobra saradnja istovremeno sa svima.

On je rekao i da Srbija učestvuje u četiri mirovne misije pod okriljem EU, odnosno pet pod vođstvom Ujedinjenih nacija sa 279 pripadnika, što je u regionu čini prvom zemljom po broju učesnika u misijama. Dačić je uručio diplome za 42 polaznika Dipolomatske akademije, među kojima su najbolji Jelena Delić, Marko Potić, Vladimir Koturović i Miloš Purković iz Ministarstva spoljnih poslova, Marija Tanasković iz Bezbednosno informativne agencije i Nikola Radojlović iz Ministarstva rada.

Ceremoniji su prisustvovali i ministar Rada Zoran Đorđević i direktorka Kancelarije Vlade Srbije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović i predavači na Diplomatskoj akademiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari