Dačić: Ne bi bilo istorijski pravedno da Srbi jedini budu genocidan narod 1Ivica Dačić Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC (Arhiva)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da Srbija poštuje sve žrtve ali da ne bi bilo istorijski pravedno da posle svega što se dešavalo u Evropi u 20. veka, Srbi jedini budu obeleženi kao genocidan narod.

Na pitanje o zločinu u Srebrenici, tokom predavanja za studente i profesore Diplomatske akademije iz Beča, Dačić je rekao da su u istoriji „činjeni mnogo veći zločini koji nisu proglašeni genocidom“.

„Između ostalog ubistvo više stotina hiljada Srba u Drugom svetskom ratu u ustaškim logorima“, rekao je on i dodao da je politizacija termina genocid pokušaj da se Srbi učine genocidnim narodom.

Ministar je konstatovao da kada neki narod vrši genocid, njegovih pripadnika na tim teritorijama ima više, a ne manje kao što Srba ima manje u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu i Metohiji.

Kao najznačajnije spoljnopolitičke prioritete Srbije Dačić je naveo „očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, sa Kosovom i Metohijom kao njenim sastavnim delom uz sticanje punopravnog članstva u EU“.

On je kao ostale prioritete spoljne politike naveo i očuvanje regionalnog mira i stabilnosti, dobrosusedske odnose, razvoj bilateralne saradnje sa vodećim akterima globalne političke scene i ostalim državama u svetu i vojnu neutralnost.

Dačić je govorio i o pitanju Kosova navodeći da Srbija želi kompromis sa Prištinom, ali kompromis koji će uvažiti i srpske i albanske interese, na koji Priština nije spremna.

„Mi sa Albancima hoćemo dogovor, a ne njihove jednostrane akte“, rekao je on.

Osvrnuvši se na pitanje ulaska Srbije u EU, rekao je da to ne zavisi samo od Srbije već i od Unije koja je opterećena problemima, pre svega Bregzitom.

„Javno mnjenje u zemljama EU nije previše raspoloženo za proširenje, što se odražava i na mišljenje pojedinih država članica tako da će to zavisiti od same spremnosti same EU da vodi dalji put ka proširenju“, dodao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari