Dačić: Ne može neko iz EU da kaže "može Đilas, a ne može Šešelj" 1Foto: Fonet/ Marija Đoković

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je danas da ga posle Božića očekuje razgovor sa predsednikom Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom o nastavku međustranačkoj dijaloga, uz napomenu da je zbog novih okolnosti potrebno utvrditi dinamiku, teme i format, učesnike razgovora.

Ne može neko iz Evropske unije da kaže – može Đilas, a ne mogu Čeda Jovanović ili Šešelj, a neke stranke, poput Demokratske stranke Srbije i neće da učestvuju gde su strani predstavnici u dijalogu, rekao je Dačić u emisiji „Srpski svijet“ na televiziji IN4S.

Treba videti i ko su predstavnici Evropskog parlamenta, rekao je Dačić, podsećajući da su Eduarda Kukana i Flekenštajna, zamenili Vladimir Bilčik i Tanja Fajon, koje već imaju funkcije povezane sa Srbijom.

Na Tanju Fajon je bilo primedbi zato što su imali situaciju da je „postala subjektivna“, a tako se ne može biti posrednik ili pomagač u dijalogu, rekao je Dačić.

Upitan da li je tema prisluškivanja predsednika Republike tema za parlament i da li zna da li neko njega prisluškuje, Dačić je rekao da je reč o zloupotrebi ovlašćenja kada je reč o predsedniku, dok za sebe navodi da ne zna da li ga neko sluša. I legalno i nelegalno prisluškivanje može biti problem ako se koristi za zloupotrebu, ocenio je on i istakao da je najgore od svega što „sistem nije upozorio predsednika da ga neko sluša“.

Parlament je spreman da učestvuje, ali nema potrebe da to razmatra dok se ne završi istraga. To je najveća prepreka za stvaranje poverenja unutar bezbednosnog sistema, napomenuo je Dačić.

Dačić: Ne može neko iz EU da kaže "može Đilas, a ne može Šešelj" 2

Mi smo kao SPS, uvek na izbore išli sa Jedinstvenom Srbiijom, samo smatram da ako želimo da imamo ozbiljan, strateški odgovor na ujedinjavanje opozicionih stranaka je ujedinjena Srbija u liku vodećih stranaka, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je čestitao Aleksi Bečiću na izboru za predsednika Skupštine Crne Gore i istakao da je spreman da ga ugosti u Beogradu, odnosno da on poseti Podgoricu. Ja ne raspravljam o metafizičkim pitanjima budućnosti Crne Gore, EU, NATO, ali ono što nas zanima su prava Srba kao naroda koji živi u toj zemlji, predočio je Dačić. Veliki korak napred posle izbora je formiranje nove Vlade Crne Gore, želim im sve najbolje, ali da ne tražimo neprijatelje tamo gde ih nema, ocenio je on i napomenuo da ne poznaje ljude iz nove vlasti.

Proterivanje ambasadora Srbije je bio nepotreban akt odlazeće administracije Crne Gore, predočio je Dačić i podsetio da je recipročna mera Beograda promenjena sa željom dobrih odnosa sa Crnom Gorom

Srbija će učiniti sve da odbrani RS ako neko pokuša nasilno da reši to pitanje

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da će Srbija „učiniti sve“ da odbrani Republiku Srpsku od bilo čijih pokušaja da nasilno reši to pitanje.

Navodeći da su RS i Dejtonski mirovni sporazum „možda najveći cilj za koji se srpski narod izborio krajem 20. veka“, Dačić je upozorio da u BiH trenutno postoji tendencija unitarizacije.

„Mi ćemo učiniti sve da pomognemo RS, da je odbranimo ako joj neko preti i da na kraju krajeva, odvratimo bilo koga od pokušaja da možda na neki način nasilno reši to pitanje“, naveo je Dačić za crnogorski portal in4s.net.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari