Dačić ne očekuje konkretnu odluku Saveta bezbednosti o Kosovu 1Foto: Epa/Filip Singer (Arhiva)

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić ocenio je večeras za RTS „veoma važnim“ da na sednci Saveta bezbednosti UN većina članica osudi odluku prištinskih vlasti o transformaciji sadašnjih Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku Kosova.

Dačić je u emisiji „Oko“, koja se emituje uz direktno uključivanje u prenos SB UN, rekao kako veruje da će „većina članica“ osuditi odluku Prištine uz moguće ocene da ta odluka nije u skladu sa Rezolucijom 1244 ili da nije doneta „u pravo vreme“ ili će zameriti zbog načina na koji je to urađeno.

On smatra kako bi takve ocene bile veoma važne imajući u vidu činjenicu format SB UN kao tela koje je i donelo Rezoluciju 1244, s obzirom da je odluka Prištine o formiranju vojske upravo direktno kršenje te rezolucije.

Dačić je podsetio da je Rezolucijom 1244 zaustavljen rat i uspostavljen mir, uz demilitarizaciju OVK i uvođenje međunarodnih snaga (KFOR) kao jedine legitimne oružane sile na Kosovu.

Dačić je ocenio kako se večeras u UN „raspravljaju oni koji poštuju tu rezoluciju i neke zapadne zemje koje taj dokument ne poštuju“, podsetivši da Rezolucija 1244 nijednom tačkom ne daje Prištini za pravo da formira oružane snage. Dačić, ipak, od SB UN ne očekuje neku konkretnu odluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari