Dačić: Ne poznaju Srbe i inat 1Foto: FoNet/MSP

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da ne poznaju srpski narod, oni koji smatraju da će Srbija radi članstva u Evropskoj uniji priznati Kosovo i poručio da, ako treba, to neće biti učinjeno „iz inata“.

„Ako moramo da se plašimo Amerike ne moramo da se plašimo Kosova“, rekao je Dačić u izjavi novinarima u Beogradu posle otvaranja konferencije o medijaciji i sprečavanju konflikata.

Navodeći da se Francuska spori sa državom Komore oko jednog ostrva, a da se Velika Britanija tuži sa Maurucijusom iz istog razloga, Dačić je upitao kako to da oni imaju interesa da se bore za teritorije, a da Srbija nema razloga da se bori za Kosovo.

Prema rečima Dačića, greše oni koji smatraju da će Srbija priznati Kosovo zato što joj neko „daje lizalicu“, odnosno nudi članstvo u EU.

„Nismo deca“, konstatovao je Dačić, koji očekuje da broj zemalja koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova „padne“ ispod 100.

Dačić smatra i da se na spisku od 116 zemalja za koje Priština tvrdi da su priznale Kosovo nalaze i one koje nisu članice Ujedinjenih nacija, kao i onih koje to nikada nisu učinile.

Upitan da li njegove izjave pospešuju sporove, Dačić je odgovorio da on samo brani interese Srbije i da ne provocira nikoga.

Kao primer Dačić je naveo izložbu o Jasenovcu u Ujedinjenim nacijama tvrdeći da su tada Hrvati „napali“ Srbiju, a da je on istupio kao ministar spoljnih poslova radi odbrane zemlje.

„Meni to ne sme da se zamera, jer ja sam tu da branim Srbiju“, zaključio je Dačić.

Dačić je, prethodno na otvaranju konferencije o medijaciji i sprečavanju sukoba, koju organizuje nevladina organizacija Centar za interkulturnu komunikaciju i medijaciju, rekao da je dobro što Srbija sve više postaje zemlja od koje se očekuje da pomogne u posredovanju radi rešenja raznih sporova u svetu.

Prema Dačiću, Srbija može da igra takvu ulogu, jer se pokazala kao kredibilan partner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari