Dačić: Nemamo ništa protiv da se uvede vizna liberalizacija za građane KiM 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je, na sastanku ministara spoljnih poslova učesnica Berlinskog procesa u Poznanju, postavio pitanje svrsishodnosti održavanja tih sastanaka.

Dačić je, u izjavi medijima, podsetio da učestvuje na sastancima Berlinskog procesa od početka, od 2014. godine i naglasio da njegovo mišljenje o svrsishodnosti tih sastanaka dele i drugi ministri, naročito u momentu kada neki vodeći evropski lideri govore kako im ne pada na pamet da govore o proširenju Evropske unije (EU).

„(Bedžetu) Pacoliju sam postavio pitanje o tome što mediji objavljuju, a to je da su oni zabranili svim srpskim zvaničnicima da dolaze na Kosovo i Metohiju. Rekao je da je to izjavio njegov pomoćnik ili zamenik, ali ne sumnjamo da takva odluka postoji“, prenelo je Dačićevu izjavu Ministarstvo spoljnih poslova.

„Takva jedna odluka, postojanje taksi, odluka o zajedničkoj diplomatiji Kosova i Albanije – to sve na neki način postavlja pitanje svrsishodnosti ovakvih sastanaka ako nakon toga imamo drugačiju realnost“, ukazao je Dačić.

On rekao da je Srbija veoma konstruktivna, da se zalaže da Beograd i Podgorica brže napreduju ka EU, da se otvore pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom, da Bosna i Hercegovina uradi ono što treba kako bi počeli pregovore sa EU o članstvu.

„Čak mi nemamo ništa protiv da se uvede vizna liberalizacija za građane Kosova i Metohije, ali to su sve stvari koje ne zavise od nas sa Zapadnog Balkana. Zato je potrebno da poruke iz EU budu podsticajne, da ovo ne bude neka druga liga EU koja će zameniti proces evropskih integracija“, smatra Dačić.

Dačić je predočio da će Severna Makedonija i Bugarska će sledeće godine predsedavati Berlinskom procesu i upitao „da li neko misli da će se Severna Makedonija zadovoljiti time da ne dobije otvaranje pregovora, nego da predsedava Berlinskim procesom“.

Kada je reč o odnosu sa Prištinom, Dačić je ponovio stav da Beograd želi kompromis i dogovor, ali da se takse na robu moraju ukinuti.

„Nemoguće je govoriti o regionalnoj saradnji a da imate takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije BiH, sa obrazloženjem da mi nismo priznali Kosovo. Ima tu i drugih zemalja koje nisu priznale Kosovo, a zašto njima nisu uveli takse? Ističu da će ih ukinuti kada mi priznamo Kosovo, i to je opstrukcija dijaloga“, naglasio je Dačić.

„Mi smo spremni na nastavak dijaloga, ali i da rešavamo probleme. Ova situacija već izaziva ozbiljne probleme Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji. Probleme u funkcionisanju života, funkcionisanju institucija – zdravstva, trgovine, škola ali najvažnije stvara se dodatna nestabilnost koja preti da naruši bezbednosnu situaciju“, napomenuo je on.

Dačić je još jednom pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Prištinu da se ukinu takse. On je istakao da ga raduje reakcija EU na navodnu odluku da se zabrani dolazak srpskim zvaničnicima na Kosovo, iako sumnja da će to imati nekakvog efekta.

„To nije uvreda za Srbiju, to je šamar EU i međunarodnoj zajednici. Mi smo potpisali Briselski sporazum, a dogovor o posetama je dogovor u okviru Briselskog sporazuma. Ako imamo situaciju da neko neće da sprovodi dogovoreno, onda postaju besmislene i ovakve rasprave“, ocenio je Dačić.

„Danas sam mogao, otprilike, da kažem ono što sam govorio i 2014. godine – nije se mnogo toga promenilo, ali ipak idemo nekako dalje u pravcu ka EU“, zaključio je Dačić posle sastanka u Poznanju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari