Dačić: Nisam prebrojavao crvena krvna zrnca kada sam govorio o Crnogorcima 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da nije prebrojavao crvena krvna zrnca kada je govorio o Crnogorcima i da su njegove izjave bile usmerene protiv onih koji su na visokim položajima u Srbiji, a pomažu vlast Crne Gore.

„Moje izjave su se odnosile na neophodnost da se prekine veza agentura crnogorskih službi u Srbiji i korišćenja svih resursa u Srbiji, tu mislim i na političke funkcije i na rukovodeća mesta, a da se istovremeno pomaže režim u Crnoj Gori i podržava zakon kojim se otima imovina Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori“, rekao je Dačić.

Na konferenciji za novinare posle sastanka sa šefom italijanske diplomatije Luiđijem Di Majom, Dačić je kazao da „nije prebrojavao crvena krvna zrnca“, nego da je upitao zašto nema Srba u državnoj upravi Crne Gore ako vlastima te zemlje „nisu važna crvena krvna zrnca“.

Šef srpske diplomatije je naveo da je usvajanje crnogorskog Zakona o slobodi veroispovesti bila greška, da takav zakon „ne postoji nigde u Evropi“.

„Da li je moguće da Srba kojih u Crnoj Gori ima 29 odsto bude manje od pet odsto u državnoj upravi te zemlje“, upitao je Dačić i dodao da Srbija „želi mir, stabilnost i dijalog sa Crnom Gorom i unutar Crne Gore“.

„Neistina je da je Varheji napustio sastanak zbog mojih primedbi“

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ponovio je danas u Beogradu da je neistina da je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji napustio prošlonedeljni sastanak zbog primedbi koje je izneo šef srpske diplomatije.

„Neistina je da je Varhelji napustio sastanak ili da je sastanak prekinut. Ja ništa lično nisam rekao komesaru i ne znam zašto je to neko izmislio“, rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa šefom italijanske diplomatije Luiđijem Di Majom.

Dačić je kazao da je na sastanku Varheljija sa članovima Vlade Srbije u četvrtak u Beogradu iznosio primedbe koje iznosi na svakom sastanku sa evropskim zvaničnicima.

„Na svakom sastanku iznosim primedbe zbog toga što se Briselski sporazum ne primenjuje, zbog toga što je kroz Poglavlje 35 napredak Srbije u evrointegracijama uslovljen pomakom u dijalogu sa Prištinom, i zbog toga što se EU ne izjašnjava o crnogorskom Zakonu o slobodi veroispovesti“, kazao je Dačić.

On je dodao da je Varhejiju rekao i da pita predstavnike opozicije, sa kojima se sreo kasnije tog dana, šta misle o Evropskoj uniji, da li misle da Srbija treba da bude članica Unije ili ne, kakav im je stav o kosovskom problemu, šta misle o Briselskom sporazumu i o tome da li je Krim ruski ili ukrajinski.

„Niko od državljana Srbije nije zaražen novim korona virusom iz Kine“

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da nijedan državljanin Srbije nije zaražen novim oblikom korona virusa iz Kine.

Na konferenciji za novinare posle sastanka sa šefom italijanske diplomatije Luiđijem Di Majom, Dačić je rekao da se u Vuhanu, središtu epidemije respiratorne infekcije izazvane novim korona virusom, nalazi dvoje državljana Srbije koji su tamo ostali po svojoj želji, a da se ostali nalaze u karantinu u Francuskoj, gde su prebačeni iz Kine francuskim avionom.

„Oni su dobro, nisu zaraženi. Taj karantin ističe u nedelju i ako sve bude u redu, oni će potom nastaviti kretanje“ kazao je Dačić.

On je naveo da su svi putnici sa broda kod Hongkonga koji je stavljen u karantin evakuisani, ali da su dva srpska državljanina koji su članovi posade morali da ostanu na brodu, i dodao da oni nisu zaraženi.

Govoreći o drugom brodu koji je stavljen u karantin kod japanskog grada Jokohame, Dačić je rekao da su svi srpski državljani i dalje na tom brodu na kojem ima 3.700 putnika.

Šef srpske diplomatije je kazao i da Srbija daje veliku podršku Kini u borbi protiv korona virusa i dodao da bi voleo da poseti tu zemlju, ali da ne zna kada će to biti moguće jer su letovi iz Evrope uglavnom obustavljeni.

Di Majo je rekao da će blokada letova iz Kine i ka Kini ostati na snazi u Italiji dok bude neophodno, odnosno dok naučna zajednica ne oceni da je bezbedno njeno ukidanje.

On je naveo da Italija želi da bude „bliska kineskoj vladi i narodu“, da se neće baviti samo bezbednošću svog naroda, već da želi da pomogne Pekingu u borbi protiv epidemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari