Dačić: Odnosi Srbije i NATO su vrlo delikatni zbog prošlosti 1Foto: Beta/Miloš Miškov

„Delikatnost odnosa proizilizi iz delikatnog nasleđa iz prošlosti – bombardovanja 1999. godine. Intervencija je izvršena bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN i za nas nedvosmisleno predstavlja agresiju“, izjavio je Dačić na otvaranju konferencije „Prolazimo kroz zidove“ u okviru NATO nedelje u Beogradu.

On je kazao da to ne menja realnost da svi učesnici tih događaja imaju odgovonost i obavezu da učine sve da se posredstvom saradnje očuva „mir i obezbedi trajna stabilnost u regionu“.

„Metafora ‘Prolazimo kroz zidove’, koja je naznačena u nazivu skupa, vrlo je aktuelna i odražava realnost. Srbija nastoji da se barijere i zidovi prevaziđu i uklone. Naš zadatak je povezivanje, a ne odvojenost i zatvorenost u svoje dvorište bez razumevanja briga i interesa drugih aktera regionalne i svetske politike“, rekao je Dačić.

Istakao je da Srbija uvažava odluku svojih suseda da pristupe NATO alijansi ili drugim vojnim savezima, te da očekuje razumevanje za kontakte Srbije sa zemljama koje nisu članice NATO-a.

Dačić je ocenio da percepcija NATO-a u javnom mnjenju Srbije pre svega formirana na situaciji na Kosovu, „koja je za Srbiju najveći političko-bezbedonosni izazov“ i dodao Srbija i NATO imaju obaveze u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i Vojno-tehničkim sporazumom.

„Srbija se snažno protivi transformaciji ‘Kosovskih bezbednosnih snaga“ u ‘Vojsku Kosova’, jer se time krši Rezolucija SB UN 1244 i ugrožava regionalna i šira stabilnost. Transformacije ‘Kosovskih bezbednosnih snaga’ i formiranje Ministarstva odbrane još jedan je u nizu takvih akata“, istakao je Dačić.

Dačić je dodao da ulazak kosovske policije na sever Kosova, koje nije moguće bez saglasnosti komandanta KFOR-a predstavlja potez koji ima potencijal da eskalira „u razmerama koje se ne mogu kontrolisati“.

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić ocenila je da Srbiju danas, i njenu ulogu u regionu još uvek gledaju kroz prizmu devedesetih.

Na otvaranju konferencije, Milić je istakla da je cilj te konferencije da se dopre do objektivnih procena dešvanja u Srbiji.

„Vreme je da se uklone barijere koje postavljaju domaći i strani ‘dizajneri’ i dati priliku novim ‘dizajnerima'“, kazala je Milić.

Istakla je da je vreme da se ukloni „barijera“ neznanja koja postoji u društvu o odnosima Srbije i NATO.