Dačić: Okrenuti se budućnosti 1Foto: MSP

Srbija je, pored strateškog opredeljenja ka evropskim integracijama, na prvom mestu zainteresovana za dalji razvoj regionalne stabilnosti kroz dijalog, mir i pomirenje, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na sastanku Ministarskog saveta OEBS.

Moramo da budemo okrenuti budućnosti, ekonomskom i opštem prosperitetu, naroиito po pitanju mladih, kao i sveobuhvatnijoj i plodotvornijoj saradnji na našem zajedničkom evropskom putu, poruиio je Dačić.

On je preneo i posvećenost Srbije dijalogu s Prištinom koji se vodi pod pokroviteljstvom EU, kao i sprovoрenju svih do sada postignutih dogovora, posebno onih u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština.

Smatramo da je otvoren i iskren dijalog jedini put ka poboljšanju svakodnevnog života svih ljudi koji ћive na Kosovu i Metohiji, rekao je Dačić.

Prema njegovoj oceni, OEBS je i dalje suoиen sa ozbiljnim i teљkim problemima, nereљenim konfliktima i novim pretnjama, a uprkos svim pokušajima usmerenim na iznalaћenje rešenja za neke od problema tokom protekle godine, još uvek se nalazi daleko od ostvarenja tog cilja.

Dačić je ukazao i na izazove koji potiču od migracija i priliva izbeglica, „a koji izazivaju veliku zabrinutost, pogaрaju brojne države-učesnice i prevazilaze konkretni region, odnosno rutu“.

S obzirom na to da se nalazi na takozvanoj zapadnobalkanskoj migracionoj ruti, Srbija se suočila sa više od 900.000 izbeglica i migranta koji su prešli preko njene teritorije od početka ove krize do danas, što predstavlja veliki teret za naše kapacitete, upozorio je Dačić.

On je ocenio da zato tokovi migracija i izbeglica iziskuju jednaku posveжenost svih drћava, kako bi se obezbedilo da odgovori na aktuelnu krizu budu u skladu sa meрunarodnim obavezama, uključujući obaveze OEBS u ovoj oblasti.

Čvrsto verujem da posle brojnih razgovora koje smo imali u protekle dve godine, države uиesnice treba da omoguće usvajanje dokumenta koji se zasniva na konsenzusu i koji bi poslao jasnu poruku o značaju ovog pitanja, poruиio je Dačić.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari