Dačić: Pametna politika u miru 1Foto:MSP

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da su svečanosti kojima se obeležava 100 godina primirja u Prvom svetskom ratu pouka da nije dovoljno biti heroj u ratu, već da se vodi i pametna politika u miru, kako se u miru ne bi gubilo ono što se u ratu izbori.

„Važno je da sa ovih svečanosti postji poruka mira pomirenja i zajedničke budućnosti evropskih naroda“, rekao je Dačić novinarima posle cereminije na Francuskom groblju u Beogradu.

Dačić je rekao da ne zna šta je predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao sa kancelarkom Angelom Merkel, ali verovatno je želela da bude upoznata sa tokom dijaloga.

„Svima je jasno da Priština, kad god postoji bilo kakva šansa da se ide korak napred, oni imaju incidente ili odluke koje nas vraćaju nekoliko koraka unazad“, rekao je Dačić.

Jedna grana vlasti radi jedno, druga radi drugo, ocenio je Dačić i dodao da je posledica toga da se ne realizuje ništa što je dogovoreno u Briselu.

Prištini treba da se stavi do znjana da ne treba da igra dvostruku igru, istakao je on i rekao da ne zna kada će biti nasatvljen dijalog.

Dačić je najavio da će sledeće nedeje biti održana sednica Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji, na kojoj će biti prisutan.

„Želja Srbije da bude konstruktivna, da se nastavi dijalog, mirno da se rešavaju problemi“, rekao je Dačić.

On je ocenio da su sastanci na visokom nivou, poput Vučićevog sastanka sa Merkel, dolaska francuskog predednika Emanuela Makrona početkom decembra u Beograd, kao i ruskog predsednika Vladimira Putina u januaru, događaji koji su od velikog značaja za Srbiju, ali i ceo region u pokušaju da se dođe do mirnog rešenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari