Dačić: Prelazna vlada nije tema dijaloga vlasti i opozicije 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

„Nakon usvajanja budžeta u Skupštini Srbije razgovaraću sa predstavnicima Evropskog parlamenta o nastavku međustranačkog dijaloga, koji će najverovatnije biti nastavljen početkom sledeće godine“, rekao je Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije.

Dačić je time odgovorio na pitanje Enisa Imamovića, poslanika SDA Sandžaka zašto se čeka sa nastavkom dijaloga, obzirom da je od poslednje runde dijaloga prošlo godinu dana, a da je postojao dogovor da se razgovori vlasti i opozicije nastave odmah po završetku izbora.

Imamović je ocenio da ovaj parlament troši vreme kako bi ovakav nedemokratski sistem doveo do izborne godine i da sve to dokazuje da organizator dijaloga mora biti Evropska Unija, da ona mora da vodi monitoring, ali i da bude garant da će dogovoreno biti implementirano.

„Mi nemamo ništa protiv da se dijalog organizuje u parlamentu, ali ovakav parlament ne može biti organizator, već strana u dijalogu, jer je vladajuća većina kriva za definitivni krah dijaloga. Kako ćemo stići da radimo na promeni izbornog sistemam ukoliko su uzbori najavljeni za manje od godinu i po dana. Mi zato tražimo da Sandžak bude jedna izborna jedinica sa najmanje 20 poslanika i poasebnim statusom koji bi Bošnjacima omogućio politički i biološki opstanak“, naveo je Imamović napominjući da je do izbora potrebno formiranje prelaztne vlafde i da mediji budu slobodni.

Odgiovarjući na ove primedbe Dačić je rekao da prelazna vlada nije predmet dijaloga, a da je, koliko je informisan pismeno, jer nije bio poslanik, 90 odsto dogovorenog u prethodnoj fazi dijaloga i sprovedeno i implementirano različitim izmenama zakona i donošenjem podzakonskih akata.

Na komentare Imamovića da je dijalog trebalo da se nastavi odmah posle izbora, Dačić je podsetio da je za predsednika skupštine izabran 22. oktobra i da je od tada prošlo tek nekih mesec dana.

Predsednik parlamenta naveo da je između bivše predsednice parlamenta Maje Gojković i evropskog zvaničnika Dejvida Mekalistera dogovoreno da Evropski parlament pomogne u međustranačkom dijalogu i da se druga faza obavlja nakon parlamentarnih izbora do održavanja sledećih izbora.

„Taj dogovor ostaje, ali niko ne očekuje i nije očekivao da će taj dijalog biti nastavljen u ovih mesec dana koliko smo krenuli da radimo. Narodna skupština ostaje pri dogovoru koji je ranije postignut. Dijalog će biti nastavljen, u međuvremenu se uslovi promenili, sada treba razgovarati i o format, jer neke stranke nisu u parlamentu“, podvukao je Dačić.

On je ukazao da i EP sada zbog korona virusa radi onlajn i da su se u tom smislu dogovorili da će se obaviti razgovori nakon usvajanja budžeta da se vidi ko su predstavnici EP koji će učestvovati u dijalogu, kada će tačno početi, a sigurno će, kaže, to biti početkom sledeće godine.

Nastavlja se rad na etičkom kodeksu u parlamentu

„Adminstrativni odbor Skupštine Srbije nastaviće rad na pisanju etičkog kodeksa kojim će biti regulisano ponašanje poslanika u parlamentu i van njega“, najavio je Ivica Dačić , predsednik parlamenta, dodajući da su se članovi Kolegijuma skupštine o tome složili na poslednjoj sednici i da je Aleksandar Martinović zadužen za koordinaciju izrade kodeksa.

Đorđe Milićević, šef poslaničke grupe Socijalističke opartije Srbije zatražio je od rukovodstva parlamenta da proveri da li su svi poslanici Skupštine Srbije potpisali zakletvu, jer ako jesu moraju se ponašati kao poslanik srpskog parlamenta u samoj zgradi, ali i van nje.

On je aludirajući na Šaipa Kamberija, rekao da nije slučajno što je taj poslanik istakao albansku zasravu usred sednice parlamenta i da je to učinio 28. novembra kada se obeležava dan albanske zastave.

„Kroz incidentnu situaciju hteo je da privuče pažnja javnosti , jer je očekivao drugačiju reakciju predsednika parlamenta, ali i da pokaže da je žrtva. Zato me zanima da li je u planu nastavak rada na etičkom kodeksu koji će regulisati ponašanje poslanika u parlamentu i van njega“, upitao je Milićević, a predsednik parlamenta odgovorio je da bi trebalo da su svi pslanici potpisali zakletvu, ali da će skupštinske službe to proveriti.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari