Dačić primio u oproštajnu posetu kineskog ambasadora Li Mančanga 1Foto: Beta/Ognjen Stevanovic

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić primio je danas u oproštajnu posetu ambasadora Кine u Srbiji Li Mančanga, i zahvalio mu na značajnom ličnom doprinosu daljem unapredjenju sveobuhvatnog strateškog partnerstva Srbije i Kine tokom njegovog mandata, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je zahvalio ambasadoru Li Mančangu, izvrsnom poznavaocu prilika u regionu i posebno Srbiji čiji je veliki prijatelj, na izvanrednoj saradnji koju je ostvarivao sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije u protekle četiri godine i konstatovao da je tokom mandata ambasadora Lia intenziviran dijalog na najvišem političkom nivou, te da se odnosi dve zemlje mogu oceniti kao najbolji u njihovoj istoriji, navodi se u saopštenju.

Dačić je ponovio zahvalnost naše strane na kontinuiranoj podršci Кine suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, i istovremeno naglasio doslednu podršku Srbije politici „jedne Кine“, na čemu se kineski ambasador posebno zahvalio.

Šef srpske diplomatije je sa zadovoljstvom konstatovao i da su tokom mandata ambasadora Lia značajno unapredjeni i ekonomski odnosi Srbije i Кine, posebno u oblasti infrastrukture i investicija.

Naglasio je da Srbija, i posebno predsednik Aleksandar Vučić lično, pridaje veliki značaj saradnji u okviru inicijative predsednika Kine Si Djinpinga „Pojas i put“, kao i mehanizmu saradnje Кine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Ambasador Li je zahvalio na izvanrednoj saradnji koju je tokom svog mandata ostvarivao sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije i posebno na ličnoj pomoći i podršci ministra Dačića, koga smatra velikim prijateljem.

Naglasio je da su odnosi izmedju Кine i Srbije značajno unapredjeni upravo u vreme kada je Ivica Dačić bio na čelu Vlade Srbije, kao i na funkciji prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova.

Ambasador Li se saglasio sa ocenama o stanju i perspektivi bilateralnih odnosa Kine i Srbije i rekao da će, iako odlazi sa dužnosti ambasadora, nastaviti lično da se angažuje u cilju daljeg razvoja sveobuhvatnog strateškog partnerstva Кine sa Srbijom, za koju gaji posebne odnose, navodi se u saopštenju.

Ukazao je da kineska strana pridaje veliki značaj predstojećoj poseti predsednika Vučića Кini u aprilu 2019. godine, kao i ponovnoj poseti Srbiji predsednika Si Djinpinga.

Kineski ambasador je na kraju razgovora uručio novogodišnje čestitke, koje su ministru Dačiću uputili član Politbiroa CК КP Кine i direktor Кancelarije za spoljne poslove Centralne komisije Jang Djieči i državni savetnik i ministar inostranih poslova Kine Vang Ji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari