Dačić: Promenjene su okolnosti u svetu 1Foto: EPA-EFE/MARIO CRUZ

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da je američka administracija prvi put spremna da sasluša kreativne predloge za kompromisno rešenje kosovskog pitanja i ocenio da vlasti u Prištini nisu svesne da se promenile okolnosti u svetu.

Oni prete ratom jer im nije jasno da su se promenile i okolnosti u svetu i stavovi najvažnijih zemalja. U svim svetskim centrima moći se uočava da je glavni problem u rešavanju kosovskog problema rukovodstvo u Prištini koje ne prihvata kompromis, rekao je Dačić gostujući u Dnevniku RTS.

On je istakao da u ovom trenutku i SAD i Rusija apsolutno podržavaju dijalog koji se vodi u Briselu i spremne su da prihvate rešenje do kojeg se dođe dogovorom.

Na pitanje da li bi komprimis mogao da bude etničko razgraničenje, Dačić je rekao da dijalog otvara mogućnost da svako predloži kreativno rešenje.

To znači da i razgraničenje može da bude jedno od rešenja, ali ne znači da je jedino, kazao je Dačić.

Posle posete Vašingtonu i razgovora sa američkim zvaničnicima, šef srpske diplomatije kaže da sadašnja administracija razume interese Srbije.

Decenijama unazad spoljna politika SAD zasnivala se na autopilotu i nije se menjala. Posle dolaska Trampa, a naročito otkako je Ves Mičel zadužen za naš region, njihov pristup je da žele da saslušaju kreativne predloge za postizanje kompromisa i to je jasna poruka i Prištini, kazao je Dačić.

On je istakao da ne veruje da će se još neko uključiti u pregovore Beograda i Prištine, bez obzira što to traže Albanci koji su nezadovoljni time što se traži kompromis, dodavši da tema priznanja Kosova ne postoji na našoj agendi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari