Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

„Nadamo se da se neće desiti, kao u slučaju gasovoda Južni tok, da neke od država kroz koje gasovod treba da prođe izađu iz ovog projekta“, kazao je Dačić novinarima u Beogradu posle zasedanja Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Rusije i Srbije, čiji je kopredsedavajući.

Magistralni gasovod koji bi trebalo da prođe kroz Srbiju deo je gasovoda Turski tok kojim se gas iz Rusije dovodi u Tursku.

Trasa kroz Srbiju trebalo bi da bude duga 403 kilometra, a gasovod bi iz Bugarske ušao u Srbiju kod Zaječara i izašao u Mađarsku kod Horgoša.

Dačić je istakao da je Srbija obezbedila sigurnost u isporuci prirodnog gasa iz Rusije i u potpunosti poštuje obaveze plaćanja isporučenog gasa.

Potpredsednik Vlade Rusije i kopresedavajući Komiteta Jurij Borisov rekao je da u projektu realizacije gasovoda Turski tok „ne zavisi sve od nas, već i od Bugarske i Mađarske kroz koje treba da prođe“.

„Dobio sam uverenje od predsednika da je Srbija učinila sve neophodne korake radi realizacije projekta i da je u razgovoru sa njegovim kolegama, premijerom Bugarske i predsednikom Mađarske dobio uveravanja da su 100 odsto zainteresovani za realizaciju tog projekta“, rekao je Borisov.

Dodao je da će izgradnja Turskog toka imati ključni značaj za privredu Srbije i ocenio da će Srbija imati mogućnost da podigne konkurentnost, a da će gasovod biti osnov za razvoj različitih grana industrije, kao i da će imati dobiti od tranzitnih taksi.

Povezani tekstovi