Dačić: Razgovori o trajnom rešenju za Kosovo u početnoj fazi 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Srbija pazi na svoje državne interese i svi, na neki način, razumeju našu poziciju, rekao je ministar spoljih poslova Ivica Dačić.

On je gostujući u Dnevniku RTS poručio Srbima na KiM da izdrže i opstanu. Dačić je rekao da su smešne izjave da će Zajednica srpskih opština (ZSO) biti formirana u skladu sa kosovskim zakonima i poručio da su razgovori o trajnom rešenju za Kosovo u početnoj fazi.

„To bi bilo isto kada bi Ustavni sud Bosne i Hercegovine poništio delove Dejtonskog sporazuma, to je smešno, oni mere koliko smo mi čvrsti“, rekao je Dačić za RTS i poručio da je stav Srbije jasan i da nema kompromisa i dileme oko ZSO. Ministar spoljnih poslova Srbije napominje da ne misli da su razgovori sa Prištinom u završnoj fazi i kaže da će jedna od tema sutrašnjeg razgovora nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Vučića sigurno biti Kosovo. On je istakao da misli da su razgovori o trajnom rešenju za Kosovu i Metohiji u početnoj fazi, navodeći i da je „dijalog koji se trenutno vodi, o tehničkim pitanjima“, da i tu ima mnogo problema, a dodao je i da bi Priština pristala na predlog podele Kosova uz pomoć mentora.

„Razgovori su tek u početnoj fazi, o tehničkim pitanjima se vodi dijalog i tu ima mnogo problema. Kao što znate, pogrešnom odlukom Borisa Tadića i Vuka Jeremića dijalog je prebačen na EU i od tada se vodi o tehničkim pitanjima. Priština ne želi da razgovara o trajnom rešenju. Mnoge zapadne zemlje koje su priznale Kosovo smatraju da je to već rešeno i da samo treba da nateraju Srbiju da prizna Kosovo. Mislim da je svima jasno i verujem da će predsednik Vučić reći da ta opcija, da Srbija prizna jednostran akt, ne postoji“, objašnjava ministar Dačić.

„Oni misle da ćemo uraditi sve da postanemo deo Evropske unije“, kazao je Dačić, a na pitanje da li to znači da Srbija neće uraditi sve što se od nje traži da bude deo EU, rekao je: „Ovo je moje lično mišljenje, videćemo da li će EU opstati do 2025. godine“.

Kaže i da to ne bi bilo korektno ne samo prema državno i istorijski važnom državnom pitanju, nego bi bilo i u suprotnosti sa ponašanjem nekih drugih zemalja koje su na strani Srbije, poput Španije, Grčke i drugih zemalja. Dodaje i da je grčki ministar predložio trilateralu Srbija-Španija-Grčka.

Govoreći o svom pevanju gostima iz inostranstva, Ivica Dačić kaže da njegovi gosti iz Srbije odlaze zadovoljni što im je pružena mogućnost da se neformalno lepo provedu.

„Ja ne pevam na sastanku, smešno je da se o tome priča, to je moja stvar šta ja radim sa njima, bitni su rezultati“, poručuje ministar.

Kaže da je Tito imao neposrednu diplomatiju i da danas gde god ga pomene, otvaraju se sva vrata.

„Vreme namćora je prošlo, imali smo ih dosta“, poručuje Dačić.

„Trebalo bi da nađemo načine da saradnja Srbije i Grčke bude konkretna i plodotvornija. Sa Francuskom dugi niz godina pokušavamo da resetujemo naše odnose i mi ćemo sledeće godine obeležiti 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i 100 godina od savezništva i kraja rata u čijoj završnici su naše i francuske trupe zajedno učestvovale“, ističe Dačić.

Dodaje da je razmimoilaženje nastalo raspadom biše Jugoslavije i da je Francuska priznala Kosovo kao nezavisnu državu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari