Dačić: Sa Kosovom nema granice, pa nema ni demarkacije 1Foto: EPA/ABED AL HASHLAMOUN (arhiva)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija nema nameru da menja granice nasilnim putem i da za sada nema nikakvog dogovora o tome.

„Mi nemamo nameru da menjamo granice niti bilo šta nekim nasilnim putem. Reč je o dogovoru, ako dogovor postoji“, rekao je Dačić za Prvu televiziju i dodao da je na njegovom prošlom sastanku sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim ponovo dobio podršku Rusije.

On je konstatovao da su licemeri svi oni koji su se danas setili principa nepromenljivosti granica, a prvo su razbili granice Srbije.

Upitan o najavama iz Prištine da će tražiti demarkaciju granice sa Srbijom, Dačić je rekao da nema nikakve granice već da samo postoji administrativna linija.

Dačić je ocenio i da je Kosovo „fikcija u realnoj međunarodnoj političkoj javnosti“ i da u dokumentu Evropske unije za viznu liberalizaciju za građane Kosova piše da je reč o teritoriji.

On je istakao da je Rusija više puta rekla da će podržati svaki predlog koji Srbija iznese.

Dačić je, upitan o eventualnom ponovnom uvođenju vojnog roka, rekao da su „dosovske vlasti donele oduku da se ukine vojni rok“ i da načelno on to nikada ne bi učinio.

Kada nešto ukinete teško je ponovo uvoditi, kao ideja to je pozitivna stvar, jača odgovornost prema državi i odbrani svoje zemlje, smatra Dačić.

Inače, odluka o prestanku obaveznog služenja vojnog roka primenjuje se od 1. januara 2011, kada su na vlasti bile Socijalistička partija Srbije Ivice Dačića i Demokratska stranka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari