Dačić : Srbija garantuje verske slobode, na Kosovu Srbi na udaru šovinizma 1Foto: EPA-EFE/Djordje Savic

Srbija je kao sekularna država koja prepoznaje sedam tradicionalnih verskih zajednica, i u kojoj deluje čak 28 verskih zajednica, potpuno posvećena omogućavanju zadovoljenja tog ljudskog prava u svim domenima života, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na konferenciji o verskim slobodama u Vašingtonu.

On je istakao da Srbija to radi kroz puno poštovanje zakona i svih međunarodnih normi i standarda u oblasti vera, smatrajući pravo na veroispovest jednim od ključnih ljudskih prava.

Pored činjenice da je to pravo zakonom omogućeno svim stanovnicima Srbije, niz drugih akata reguliše prava vernika i verskih zajednica u različitim oblastima, poput vršenja verskih obreda u oružanim snagama, verskog obrazovanja u osnovnim i srednjim školama, poreskih i drugih fiskalnih oslobođenja, naveo je Dačić.

On je podsetio da je Srbija potpisnica osam osnovnih međunarodnih ugovora Ujedinjenih nacija u oblasti zaštite ljudskih prava i redovno podnosi periodične izveštaje mehanizmima UN za ljudska prava.

Sistematičnost u praćenju preporuka UN u oblasti ljudskih prava uvedena je kroz rad Saveta na nivou Vlade, a taj mehanizam, koji je Srbija razvila kao jedina država u regionu i jedna od retkih u svetu, pohvalio je i Savet za ljudska prava UN prilikom Univerzalnog periodičnog pregleda, kazao je Dačić.

Dačić je ukazao da pripadnici svih crkava i verskih zajednica u Srbiji koriste ustavne verske slobode i vlada nema nijednu informaciju ni prijavu da ima bilo kakvih osporavanja ili kršenja verskih sloboda.

Naša perspektiva budućih odnosa među crkvama i verskim zajednicama je takva da možemo sa sigurnošću tvrditi da će se i u budućem periodu, kroz međuverski dijalog koji se vodi na svim nivoima i brigu države o ostvarivanju ljudskih prava u skladu sa najvišim svetskim standardima, ta prava ostvarivati bez negativnih pojava, istakao je Dačić.

On je, međutim, upozorio da takva situacija nije i na Kosovu i Metohiji, koja je od 1999. godine pod mandatom Ujedinjenih nacija.

Tu su, zahvaljujući delovanju privremenih organa lokalne samouprave, pripadnici srpskog naroda, njihova crkva i njihovo kulturno-istorijsko nasleđe već gotovo dve decenije pod udarom većinskog stanovništva i njihove šovinističke ideologije, upozorio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari