Dačić: Srbija otvoreno govori o kupovini oružja i ništa ne krije o vojnoj saradnji 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas komentarišući zabrinutost Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji zbog kupovine ruske vojne opreme, da Srbija otvoreno govori o kupovini oružja od Rusije i da ništa ne krije o svojoj vojnoj saradnji sa svim zemljama.

Ambasada SAD je u odgovoru za Radio Slobodna Evropa pozvala „sve saveznike i partnere“ da se odreknu transakcija s Rusijom koje rizikuju pokretanje sankcija prema Zakonu o suprotstavljanju američkim suparnicima kroz sankcije (CAATSA).

„Nikada nećemo učestvovati ni u čemu što je suprotno međunarodnim konvencijama i stavovima. Ništa ne krijemo niti smo krili i mi ćemo nastaviti takvu politiku otvorenosti i negovaćemo je u budućnosti sa SAD, Rusijom i Kinom…“, kazao je Dačić nakon govora na otvaranju skupa o Srpsko-američkim odnosima, u organizaciji Atlantskog saveta Srbije i SAD u Beogradu.

Dačić je podsetio da je direktor Stejt departmenta zadužen za sankcije Rusiji Tomas Zarzecki u novembru posetio Srbiju zbog toga i naveo da je Zarzecki bio zadovoljan sastankom.

„Dogovorili smo se da Ministarstvo odbrane bude u kontaktu, da imamo korektnu komunikaciju da ne bi nastali problemi u našim odnosima“, rekao je Dačić.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri izjavio je da je zahvalan na transparentnosti koju je Srbija pokazala amabasadi i Zarzeckom tokom posete.

„To ne znači da mi ne pratimo budno transakcije u ovoj oblasti i da američki Kongres nije zabrinut zbog ove teme“, rekao je Godfri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari