Dačić: Srbija pokazala organizovanost i odgovornost u suzbijanju epidemije 1Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Predsednik Skupštine Ivica Dačić izjavio je danas da je tokom prethodne godine Srbija bila u ogromnom iskušenju, ali da je položila ispit sa najvišom ocenom, jer je pokazana maksimalna organizovanost i odgovornost u suzbijanju epidemije.

On je za Pink.rs da je, za dva meseca koliko je na čelu parlamenta, urađen veliki i važan posao, i da je zacrtao cilj „da Skupština bude efikasan i odgovoran deo sistema institucija i ispolji maksimalnu demokratičnost“.

Govoreći o rezultatima postignutim na prethodnoj funkciji, poziciji ministra spoljnih poslova, Dačić je rekao da je za tih šest godina međunarodna pozicija Srbije „prilično poboljšana“, i da deo zasluga za to sigurno „ide i Ministarstvu spoljnih poslova i diplomatskoj službi“.

Dačić je rekao da Srbija ima „jasne spoljnopolitičke ciljeve i dobre diplomate“ zbog čega uopšte nije iznenađenje „to što smo iz godine u godinu poboljšavali našu poziciju u svetu, otvarali vrata, sticali nova partnerstva“.

Najvažnije je, istakao je, „da smo uspešno branili naše glavne prioritete“, pre svih očuvanje Kosova.

Kao rezultat na koji je najviše ponosan Dačić je naveo „sve što smo uradili na zaštiti Kosova i naših interesa s tim u vezi“, dodavši da je Srbija „počela skoro od nule,a za pola sveta, među kojima su i oni najmoćniji, Kosovo je bilo nezavisno i kraj priče“.

Dačić je rekao da ih je Srbija „vratila za pregovarački sto, jer ih je upornošću i argumentima suočila sa tim da ništa nije završeno“.

On je poziciju Srbije u dijalogu ocenio kao „jaku“ i dodao da „nas maksimalno uvažavaju i u Vašingtonu i u Briselu, u Berlinu, svuda gde o Kosovu nekada nisu hteli sa nama ni reč da progovore“.

Zato je bilo potrebno, naveo je, „da osujetimo učlanjenje Kosova u neke važne međunarodne organizacije, kao što su Interpol i Unesko, i da dođemo do toga da manje od polovine članica Ujedinjenih nacija priznaje Kosovo“.

Govoreći o kampanji povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova Dačić je rekao da je to bilo najdirektnije suprotstavljanje kampanji za povećanje broja priznanja kosovske nezavisnosti, „koju su direktno vodile najmoćnije države, pre svega Sjedinjene Države“.

On je rekao da je svih 18 država koje su povukle priznanje Kosova „prihvatilo naše argumente“, da su odlučile da sačekaju ishod dijaloga i da se tek nakon toga konačno odrede prema Kosovu.

Dačić je rekao da je uveren da će novi ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sa uspehom voditi to ministarstvo i da je pokazao do sada.

Dačić je rekao da je Skupština do sada uradila „veliki i važan posao“ i dodao da je zadovoljan „efikasnošću i odgovornošću koju su pokazali narodni poslanici, kako u radu plenarnih sednica, tako i u odborima i na javnim slušanjima“.

Upitan kakav format dijaloga sa opozicijom očekuje, kada će se znati tačan datum njegovog održavanja i koje teme će biti na stolu, Dačić je rekao da će „uskoro“ nastaviti razgovore o tome sa Dejvidom Mekalisterom iz Evropskog parlamenta, „jer dosta detalja zavisi i od njih“.

On je rekao da će „što se njega i Skupštine tiče, biti potpuno konstruktivni i tražiće, kao i ranije, da se razgovara o poboljšanju izbornih uslova, gde god to bude moguće“.

O drugim temama, naglasio je Dačić, „neće biti priče, ako neko to očekuje, džabe se nada“.

On je dodao da se „svašta pominjalo iz redova opozicije, pa i da se priča o nekakvoj prelaznoj vladi“ i naglasio da su to „samo puste želje“ jer se u demokratiji „zna gde se donose odluke, to su parlament, to je Vlada i zna se dobro koji je jedini način da se do toga dođe, a to su izbori“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari