Dačić: Srbija spremna za kompromis i nastavak dijaloga sa Prištinom čim se ukinu takse 1Foto: FoNet/Slobodan Miljević

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je da je Srbija spremna za kompromis i nastavak dijaloga sa Prištinom čim se ukinu takse, a što se tiče predstojećih izbora u Srbiji smatra da neće biti nekih većih promena na političkoj sceni i da će zajedno sa SNS nastaviti da vode dosadašnju politku kada je u pitanju kosovski problem.

Dačić je u intervjuu za portal Kosovo onlajn rekao da je Beograd za nastavak dijaloga i za kompromis, ali taj proces nije doveden do kraja i mora da se legalizuje i da se donese odluka u Savetu bezbednosti UN.

„Ko god želi dijalog i dogovor – taj dogovor mora da postigne sa Srbijom. Mi smo na to spremni, ali jednostrane akte ne možemo da prihvatimo“, istakao je Dačić.

Dačić je rekao da danas 93 zemlje priznaju nezavisnost Kosova, a da ih je pre pet godina bilo 113.

„Kada kažem 93 brojka je precizna, 93 zemlje priznaju Kosovo, 95 ne priznaje, i pet zemalja je u nekom fluidnom stanju. Mogu reći sa velikom dozom sigurnosti da u ovom trenutku Kosovo nema većinu u Generalnoj skupštini UN, a 2014. je imalo – i to ubedljivu većinu“, istakao je Dačić.

On je ukazao da je sve što govori dokumentovano, ne samo zvaničnim notama, već i izjavama najviših državnih funkcionera tih zemalja, tako da nema mesta za bilo kakav tračak sumnje i bilo kakvo nagađanje ili tvrdnje kosovskih zvaničnika da je reč o nekim lažima.

Za optužbe ministra spoljnih poslova Kosova Bedžeta Pacolija i nekih drugih zvaničnika da je neke od stranih zvaničnika potplatio da bi se ta priznanja povukla, Dačić je rekao da je zaista tragikomično da Pacoli za to nekoga optužuje.

„On sam priznaje da je davao novac. Ovde nije reč o tome da se neko žali na neke metode već je problem u tome što pred svojom javnošću mora da opravda zašto je poslednja država koja je priznala Kosovo bio Barbados i to pre negde skoro dve godine.

Taj proces je potpuno zaustavljen i ne samo to, već je krenuo u suprotnom pravcu“, ukazao je Dačić.

Govoreći o izborima u Srbiji, Dačić je naveo da neće doći do nekih drastičnih promena i kada je reč o biračkom telu, ali i kada je reč o konstituisanju neke nove vlasti, kao i da su postignuti dobri rezultati za sedam godina koalicije sa Aleksandrom Vučićem i SNS.

„Naravno nećemo zbog izbora prekinuti državne aktivnosti, nastavićemo da radmo na zaštiti nacionalnih i državnih interesa i u ovom predizbornom periodu, ali smo istog momenta spremni da nastavimo dijalog, čim budu ukinute takse“, istakao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari