Dačić: Italija je prijatelj svima na Balkanu 1Foto: FoNet/MSP

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je danas u Kataniji na ministarskom sastanku Makro-regionalne strategije EU za Jadransko-jonski region na poziv ministra inostranih poslova Republike Italije Anđelina Alfana.

Sastanku su prisustvovali i ministri inostranih poslova Republike Albanije, BiH, Republike Hrvatske, Grčke, Republike Slovenije i Crne Gore.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslove, na sastanku je diskutovano o poslednjim događajima u jugoistočnoj Evropi i o njihovom uticaju na regionalnu saradnju, a usvojena je i Zajednička deklaracija o aktuelnim izazovima u ovom regionu.

S obzirom na značaj Jadransko-jonske inicijative i Strategije EU za Jadransko-jonski region, kao i potrebu za pojačanom interakcijom sa institucijama Evropske unije, sastanku su prisustvovali i visoki predstavnici Evropske komisij.

Makedonija je na ovom sastanku primljena u članstvo Jadransko-jonske inicijative.

 – Od nove italijanske vlade očekujem da nastavi da podržava Srbiju na putu ka EU. Italija je u dobrim odnosima sa svima na Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju i Albaniju, i nikada nam nije pravila probleme, iako je priznala Kosovo, koje mi, naravno, ne priznajemo, izjavio je za Danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić je na skupu Jadransko-jonske inicijative na Siciliji najavio da ce ubrzo biti održana nova zajednička sednica vlada Srbije i Italije, podsetivši da dve zemlje imaju strateško partnerstvo.

Ocenjujući značaj Jadransko-jonske inicijative, Dačić je istakao da je „povezivanje postalo moderna reč koju svako različito tumači“, ali da prema njegovom mišljenju povezivanje treba da podrazumeva i ekonomski segment i jačanje političkih veza.

Srbija je, recimo, ukinula vize građanima Kine, mali od toga imaju koristi i ostali u regionu jer Kinezi koji dođu u Srbiju posete neretko i ostali prostor nekadašnje SFRJ, što je delimično rezultat i činjenice da u Kini živi sećanje na legendarnog Batu Živojinovica“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari