Dačić: Suštinski razlog za odlaganje dijaloga opstrukcija Prištine 1Foto: Beta/ MSP/ Ognjen Stevanović

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić  izjavio da danas da je suštinski razlog za odlaganje nove runde dijaloga Beograda i Prištine „kao i uvek do sada, opstrukcija Prištine i stalni pokušaji da se nameću neke teme, a da se pritom ne realizuje ono što je već potpisano i dogovoreno u Briselu“. 

„Ako je korona sada bila razlog za odlaganje, šta je bio razlog svih ovih sedam godina da se odlaže formiranje Zajednice srpskih opština i dokle oni to planiraju da odlažu“, rekao je Dačić za RTS.

On je podsetio da je Briselski sporazum potpisala i tadašnja visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i dodao da „Evropska unija mora da kaže ima li taj njen potpis neku vrednost“.

Rekao je da ne veruje da će to reći, jer „oni stalno izigravaju gluvonemog medijatora ovih razgovora koji nema snagu da udari pesnicom o sto kada treba da se realizuje ovaj dogovor“.

„Priština bez toga to neće sigurno uraditi i oni će sada i ovaj Vašingtonski sporazum gledati nekako da zaobiđu. Oni su ga potpisali samo da se ne bi svađali sa Amerikom, nadajući se i navijajući da Bajden pobedi, odnosno da Tramp izgubi na izborima, tako da oni neće morati da sprovode ono što su potpisali“, rekao je Dačić.

On je rekao i da je Priština pisala američkom državnom sekretaru Majku Pompeu pre mesec-dva dana zahtev da se ukine Sud za zločine OVK u Hagu i da se on vrati u Prištinu.

„Oni su tražili ultimativno i u Vašingtonu da bude jedna odredba da se ukidaju ti međunarodni tribunali i ono što je sada najnovije jeste da oni imaju ustavne inicijative, odnosno inicijativu za promenu ustava gde će to učiniti neustavnim“, dodao je Dačić.

Ukazao je da „ovo što se dešava i što se hapse bivši pripadnici OVK u stvari reakcija međunardone zajednice na to nastojanje Prištine“.

„Prošla je ljubav između Prištine i onih koji su ih stvorili, sada je vreme za svođenje računa, a taj račun i taj ceh mora da plati onaj ko ga je napravio. To znači da oni koji su počinili zločine moraju da odgovaraju, zato se uskoro može očekivati i sve informacije koje dolaze iz Haga govore da će i Hašim Tači uskoro biti uhapšen“, rekao je Dačić za RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari