Dačić svaljuje krivicu Slobodana Miloševića na ceo srpski narod 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Ne postoje genocidni narodi, to su gluposti. Ali, postoje unutar naroda, unutar mnogih naroda, pojedinci koji su svojim vojnim, političkim i kriminalnim delovanjem genocidni.

Pojedinci koji su uspevali da zasluže takav opis, da su genocidni, komentariše za Danas Zoran Živković, predsednik Nove stranke, stav Ivice Dačića, šefa diplomatije Srbije, da ne bi bilo istorijski pravedno da, posle svega što se događalo u Evropi tokom 20. veka, Srbi budu jedini narod obeležen kao genocidan.

Dačić je to rekao tokom predavanja studentima i profesorima Diplomatske akademije iz Beča, odgovarajući na pitanje o genocidu u Srebrenici 1995. godine. On je dodao da poštuje sve žrtve, ali da su činjeni mnogo veći zločini koji nisu proglašeni za genocid, kao što je ubistvo više stotina hiljada Srba u Drugom svetskom ratu u ustaškim logorima.

Sagovornik našeg lista, Zoran Živković, kaže da je takav stav ministra spoljnih poslova Srbije potpuno promašena tema.

– Nije tema da li je neki narod, ceo narod – genocidan, već bi trebalo osuditi pojedince koji su inspirisali ili počinili genocid. A takvih ima i među Nemcima, Hrvatima, Srbima… Ivica Dačić ne spada u njih, on je samo jedna mala kukavica, ali njegov politički otac, Slobodan Milošević, spada u takve pojedince – zaključuje Zoran Živković za Danas.

Istog mišljenja je i Bojan Kostreš, generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji u izjavi za naš list ocenjuje da „Ivica Dačić, portparol Slobodana Miloševića, nastavlja sa manipulacijama javnim mnjenjem“.

– On uporno pokušava da falsifikuje istoriju i da ceo jedan narod, u ovom slučaju srpski, etiketira kao „genocidan“. Ne postoje genocidni narodi, ali postoje genocidni režimi, a Dačićeva namera je da krivicu Miloševićevog režima svali na pleća čitavog srpskog naroda. Krivica nikada ne može biti kolektivna, već samo individualna. Ivica Dačić dobro zna da je samo zbog činjenice da su delovi DOS-a opstruisali inicijativu LSV-a za zabranu SPS-a, JUL-a, radikala i Stranke srpskog jedinstva danas u situaciji da bude na vlasti. A LSV je tu zabranu predlagala odmah nakon pada režima Slobodana Miloševića. Sada vidimo da su se i neke opozicione snage navodno opametile i da traže zabranu SNS-a, SPS-a i radikala. Ali se plašimo da to ne rade zbog toga što u partijama na vlasti sede arhitekte ratnih zločina, već iz nekih navodno važnijih razloga – ističe Bojan Kostreš za Danas.

On dodaje da je činjenica da je „politička elita u Srbiji natopljena saučesništvom u zločinima, s jedne strane, i s druge strane sa onima koji misle da je Milošević kriv jer je izgubio ratove, a ne zato što ih je vodio“.

– Dok god je velikosrpski nacionalizam vodeća ideološka matrica, Srbija neće imati budućnosti i nastaviće se njeno civilizacijsko propadanje – zaključuje Kostreš za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari