Dačić: Tači u pravu da Srbija neće popustiti 1Foto: EPA-EFE/LUONG THAI LINH

Mi ne priznajemo Kosovo kao nelegalnu tvorevinu, rekao je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ocenio da je i kosovski predsednik Hašim Tači u pravu kada kaže da Srbija neće popustiti pred bilo kakvim pritiscima da Kosovu prizna državnost.

Dačić je u razgovoru sa šefom diplomatije Kabo Verde Luišom Filipeom Tavarešom naglasio kako je dobio uveravanja da će ta zemlja ostati čvrsto pri svom principijelnom stavu da ne prizna nezavisnost Kosova.

Jasno smo rekli da Srbija ne može prihvatiti jednostrano proglašenu nezavisnost jer je to akt protiv međunarodnog prava i ne dolazi u obzir priznanje onoga što je jednostranim aktom doneto, bez obzira na pritiske, naglasio je Dačić na konferenciji za novinare.

Druga stvar je, smatra Dačić, da li neko želi na kompromisan način da prevaziđe problem, bez čega nema napretka ni Beograda i Prištine.

I sam Tači je rekao da bez saglasnosti Srbije nema rešenja. On sam kaže da Srbija neće popustiti pred pritiscima. U pravu je, ocenio je Dačić.

Dačić, kako je rekao, ne zna da li će se Hašim tači sastati sa predsednikom SAD Donaldom Trampom u Njujorku, što su ranije objavili prištinski političari, ali navodi da predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće ići na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija.

Premijerka Ana Brnabić će predvoditi delegaciju Srbije i imaćemo čitav niz sastanaka, ali sa punom odgovornošću mogu da kažem da se Nemačka i Velika Britanije protive da dođe do promene granica, rekao je Dačić.

Srbija se slaže sa takvim stavom, samo je pitanje od kada se on računa – od raspada bivše Jugoslavije ili jednostrano proglašenog Kosova, naglasio je Dačić.

Nemačka i Velika Britanija, rekao je, pripadaju zemljama Kvinte, u kojoj su i druge države koje podržavaju politiku dolaska do kompromisa i ne mešaju se kakav će on biti, osim da se do njega dođe dogovorom i da nema štetne posledice po druge države.

Dačić je napomenuo i da je svom kolegi iz Kabo Verdea (Zelenortskih ostrva) pokazao mapu država koje su priznale i nisu priznale Kosovo.

One koje su priznake Kosovo obeležene su crvenom bojom, dok su ostale označene zelenom i moj prijatelj i brat je rekao da će u skladu sa imenom svoje zemlje, oni stati zeleni, rekao je Dačić, što je potvrdio i Tavareš.

Dačić je rekao da je Srbija postala i pridruženi član Zajednice zemalja portugalskog govornog područja jer ona okuplja veliki broj zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Uskoro će biti i uspostavljen sistem da ambasador Kabo Verdea iz Brisela bude akreditovan na nerezeidencijalnoj osnovi kao ambasador u Srbiji, najavio je Dačić.

Tovarš je rekao da potpisuje sve što je o politčkim odnosima rekao Dačić.

Srbija može da ima poverenje u nas. Mi smo pravna, demokratska, otvorena zemlja koja drži reč i želi da Srbija ostvari partnerstvo i prijateljstvo sa Srbijom, rekao je Tavareš.

On je zahvalio Dačiću što je predložio ukdanje viza za građane njegove zemlje i da će istom merom uzvratiti, ukazujući da je njegova zemlja poznata po turizmu.

Imamo 800.000 turista, a samo 110.000 stanovnika, dodao je Tavareš.

Računajte na nas da branimo zajedničke interese, rekao je on.

Dačić i Tavareš su potpisali i Memorandum o saradnji dva ministarstva spoljnih poslova.

Srpski šef diplomatije obećao je da će, kad bude potovao na Zelenortska ostrva, povesti i novinare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari