Dačić u Bakuu: Odnosi Srbije i Azerbejdžana na visokom nivou 1Foto: Beta

Ministri spoljnih poslova Srbije i Azerbejdžana Ivica Dačić i Elmar Mamađarov ocenili su danas u Bakuu da su odnosi dve zemlje na visokom nivou i da treba nastaviti saradnju na svim poljima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Na sastanku na marginama ministarskog sastanka Pokreta nesvrstanih zemalja, Dačić i Mamadjarov su pozitivno ocenili saradnju dve zemlje u međunarodnim organizacijama, navodi se u saopštenju.

Dačić je Mamađarovu zahvalio „na principijelnoj podršci“ Azerbejdžana teritorijalnom integritetu Srbije i stavu u vezi s pitanjem Kosova, a posebno, kako se navodi, na podršci prilikom pokušaja Prištine da postane članica međunarodnih organizacija.

Mamađarov je Dačića informisao o aktivnostima Azerbejdžana kao predsedavajućeg Pokretu nesvrstanih zemalja i naveo da na Samitu očekuje učešće 158 država, uključujući sve članice Pokreta, navodi se u saopštenju.

Ministri su razgovarali i o mogućnosti zajedničkog organizovanja ministarskog sastanka Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu 2021. godine, povodom 60. godišnjice osnivanja Pokreta, odnosno održavanja Prvog samita Pokreta nesvrstanih zemalja, u Beogradu 1961. godine.

Dačić se posle sastanka s azerbejdžanskim kolegom upisao u Knjigu otvorenu povodom 100. godišnjice diplomatije Azerbejdžana i naveo da dve države „veže iskreno prijateljstvo i saradnja“, saopštilo je MSP Srbije.

„Odnosi Srbije i Azerbejdžana obeleženi su intenzivnom saradnjom u mnogim oblastima, intenzivnim političkim dijalogom na visokom i najvišem nivou, kao i u oblastima ekonomije, kulture i sporta. Ono na čemu se naše razumevanje temelji jeste, pre svega, poštovanje teritorijalnog integriteta i međunarodnog prava“, naveo je Dačić.

On je „izrazio želju da će odnosi (dve zemlje) nastaviti da se razvijaju na obostranu korist dva naroda“ i čestitao Azerbejdžanu „značajan jubilej“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari