Dačić u Sarajevu: Srbija spremna za unapređivanje saradnje u regionu 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je danas izjavio u Sarajevu da je Srbija je spremna da nastavi da radi sa svim zainteresovanim stranama na unapređenju političke klime i dijaloga, pomirenja, tolerancije i otvorenosti prema saradnji.

On je rekao da je to ključni preduslov za stabilnost i prosperitet regiona Jugoistočne Evrope i njegovih građana.

„Srbiji i celokupnom regionu mesto je u EU jer bez integrisanog Zapadnog Balkana ni evropski prostor nije kompletan“, rekao je Dačić u govoru na sastanku ministara inostranih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, prenelo je njegovo ministarstvo.

Dačić je rekao da Srbija prolazi kroz brojne i sveobuhvatne reforme u gotovo svim segmentima društva i u tom smislu je evropski put dodatno trasirao započeti reformski put koji je olakšao proces postepenog usklađivanja sa standardima EU.

„Usvajanje i dostizanje tih standarda jedan je od najvažnijih prioriteta Vlade Srbije. Reforma našeg društva, neodvojiva je od procesa evropskih integracija, a napredak u reformama trebalo bi da prati i napredak na putu integracija. Cilj nije i ne može da bude samo puko otvaranje poglavlja, već je cilj dostizanje standarda i njihovo zatvaranje“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija u odnosu na druge ima još jedno dodatno poglavlje, odnosno obavezu, a to je normalizacija odnosa sa Prištinom.

„Uveravam vas da jednako predano i posvećeno pristupamo i dijalogu sa Prištinom“, rekao je srpski ministar i dodao da volja za dijalog mora da bude obbostrana.

Uprsko tome, Dačič je rekao da je za opstanak u svetu koji karakterišu ubrzane promene, potrebna saradnja, jer budućnost je određena saradnjom i povezivanjem.

„Integrisanje naših ekonomija u jedinstveno tržište, povezivanje ljudi i deljenje prepoznatljivih opšteprihvaćenih vrednosti ulaganjem u ljudski i intelektualni kapital u zajedničkom je političkom, ekonomskom i bezbednosnom interesu regiona. Duboko smo uvereni i nastavićemo da budemo najveći zagovornik politike da je evropski proces regiona ujedno najbolja garancija za trajnu regionalnu stabilnost i prosperitet“, dodao je on.

Dačić je rekao da je svima neophodna veća finansijska podrška EU u sprovođenju Agende povezivanja, budući da spostvena sredstva i pristupni fondovi EU nisu dovoljna da bi se radilo na svim dogovorenim projektima koji predstavljaju „žilu kucavicu“ razvoja regiona.

Dačić: Priština ne želi da poštuje nijedan sporazum koji je postignut, pa tako ni onaj koji se odnosi na učešće Kosova u Procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP)

„Poruka je potpuno jasna. Uslovi su takvi da ispred svakoga od nas piše ime glavnog grada, Beograd, Sofija, Priština… Nema zastava, nema imena država. Statusno je neutralno. Kosovo se obilježavaa u skladu sa sporazumom sa zvezdicom i fus notom“, kazao je Dačin novinarima u Sarajevu gde danas učestvuje na sastanku šefova diplomatija SEECP.

Prema njegovim rečima, Srbija se složila da Kosovo učestvuje u SEECP i „Kosovo je bilo zahvalno“.

„Sada uslovi pod kojima oni učestvuju za njih više nisu prihvatljivi. Oni više neće da budu sa zvezdicom i fus notom. Problem je ovde u tome što oni nikada neće da poštuju nijedan dogovor koji se postigne. Većina zemalja je izrazila žaljenje zašto su odsutni“, rekao je šef srpske diplomatije.

On je Kazao da Kosovu „nije smetalo“ da na taj način učestvuje na samitu ove organizacije u Albaniji 2015. godine, ali da im to smeta sada u BiH.

Komentarišući sporazum Prištine i Tirane o koordiniranju spoljnih politika, koji uključuje i zajedničke ambasade, koji su u utorak u Albaniji potpisali kosovski i albanski ministri spoljnih poslova Bedžet Pacoli i Gent Čakaj, Dačić je kazao da to govori o pokušaju stvaraja Velike Albanije.

„Pacoli kaže da sporazum o zajedničkoj spoljnoj politici ustvari predstavlja Albaniju i Kosovo kao jednu naciju. Šta još treba da se nacrta da neko ne želi da vidi da je u pitanju stvaranje Velike Albanije“, naveo je Dačić.

On se zapitao šta bi se desilo kada bi Srbija potpisala jedan takav sporazum sa Republikom Srpskom.

„Da li je to onda narušavanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine ili nekih interesa. Verovatno bi to svi osudili“, naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, predstavnici Prištine nisu došli na ministarski sastanak u BiH, jer ta država nije priznala Kosovo.

„Što nisu prošle godine odbili da učestvuju u Sloveniji? Što nisu odbili da idu u Albaniju? Što su sada otišli u Poznanj? Oni to ne smeju da rade pred nekima iz EU, ali mogu da se ljute na BiH i da vrše pritisak da BiH prizna Kosovo. Što se ne ljue na Rumuniju“, rekao je Dačić.

Osim Dačića, na sastanku, koji se održan u sarajevskom hotelu Holidej in, učestvovali su i ministri spoljnih poslova BiH Igor Crnadak, Turske Mevlut Čavašoglu, kao i visoke delegacije Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Severne Makedonije, Moldavije, Rumunije i Slovenije.

Sastanku prisustvuju i predstavnici Evropske unije (EU) i Saveta za regionalnu saradnju (RCC), dok su dolazak u BiH otkazale delegacije Kosova i Albanije.

Sastanak prethodi Samitu predsednika 9. jula na Jahorini, kojim će biti okončano predsedavanje Bosne i Hercegovine SEECP pod motom „Bolja povezanost za bolji život“.

Regionalna inicijativa SEECP pokrenuta je 1996. godine u Sofiji u cilju jačanja regionalne saradnje, sigurnosti i stabilnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari