Dačić: Vanredni izbori ukoliko nema važnijih državnih interesa 1Foto: EPA-EFE/Djordje Savic

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će do vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji doći ako nema važnijih državnih interesa od, kako je rekao, ukidanja taksi i dijaloga Beograda i Prištine.

Dačić je kazao da je to značila izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da „ako nema dijaloga, nema smetnji da idemo na izbore“.

„Ako ima državnih interesa važnijih od toga (izbora), onda tih izbora neće biti, to govori Vučić. Ako nema ukidanja taksi, nastavka dijaloga, onda se otvara prostor za izbore“, rekao je Dačić za RTS.

Dodao je da „Evropska unija živi u utopiji“ da će do sredine godine doći do dogovora Beograda i Prištine i da Srbija ulazi u predizbornu godinu, te da ti izbori ne bi bili „izrazito prevremeni“.

„Nisam ja menjao političke partnere, nego narod. Nisam ja taj ko je odlučivao ko će glasati koga na izborima. Naša odluka (socijalista) da napravimo vlast 2012. godine sa Nikolićem i Vučićem bila je od istorijskog značaja za Srbiju i to pokazuje današnja pozicija Srbije“, rekao je Dačić.

On nije hteo da potvrdi da li je Republika Palau naredna zemlja koja će povući priznanje nezavisnosti Kosova, ali je kazao da je šef kosovske diplomatije Bedžet Pacoli poslao pismo toj državi u kojem izražava čuđenje da će povući priznanje.

„Sigurno je da će 13. zemlja povući priznanje. Da li je to Palau, neka u Prištini razmišljaju. Nije to samo Palau, ima još“, rekao je Dačić.

Mogerini u odgovoru Lavrovu potvrdila da dogovor oko Kosova mora da ratifikuju UN

Dačić je izjavio danas da je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pitao predstavnicu EU Federiku Mogerini o toku dijaloga Beograda i Prištine a ona je u odgovoru potvrdila da će, kada se postigne dogovor, to morati da ratifikuje Savet bezbednosti UN.

Dačić je kazao za Radio-televiziju Srbije da je Lavrov tražio od Mogerini da ga informiše dokle je stigao dijalog Beograda i Prištine.

„To je pokazatelj da Rusija prati šta se dešava i sigurno neće biti nemi posmatrač. Mislim da je to dobro za nas. Kamo sreće da se Rusija tako ponašala devedesetih“, naveo je Dačić.

On je rekao da je laž da Sjedinjene Američke Države ne vrše pritisak na Prištinu da ukinu takse za uvoz srpske robe i dodao da Rusija neće dozvoliti da ako se širi ili menja format dijaloga i budu uključene zapadne zemlje, da ne budu uključene Kina i Rusija.

„SAD su rekle šta je njihov stav – ukidanje taksi, oni ne dozvoljavaju i neće dozvoliti da Priština bude prepreka postizanju dogovora i snosiće posledice zbog toga“, rekao je Dačić.

Dačić je kazao da je ruski predsednik Vladimir Putin u Beogradu rekao da njegov susret sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem u novembru u Parizu nije bio zvaničan i da nije uticao da Rusija promeni svoju poziciju u odnosu na Kosovo.

„Putin je to potvrdio na sastanku sa Vučićem, Anom Brnabić i Nebojšom Stefanovićem“, rekao je Dačić.

Ako dođe do dogovora sa Prištinom, to mora biti nova rezolucija Saveta bezbednosti UN koja će zameniti Rezoluciju 1244.

„Ukoliko uspe da se dođe do nekog dogovora, on će se pretvoriti u principe koji će svi da prihvate i poštuju, to ne može drugačije“, rekao je on.

Dačić je kazao da je Putin dao punu podršku Srbiji u dijalogu sa Prištinom i da nije bilo ništa na zatvorenim sastancima što nije rečeno i na otvorenim sastancima tokom Putinove posete Srbiji.

„Mi sa Ruskom Federacijom nemamo otvorena pitanja, nema neprijatih sastanaka… Putin je još jednom ponovio da će oni podržati sve što je za Srbiju dobro, sve što Srbija misli da je dobro, ali da će ostati čvrsta u osudi kosovskih jednostranih akata“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari