Dačić: Sa Mekalisterom 1. marta, sa strankama u drugoj polovini meseca 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi 1. marta trebalo da održi video konferenciju s predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterm, da tog dana neće učestvati predstavnici političkih stranaka i da očekuje da će međupartijski dijalog početi u drugoj polovini marta.

Komentarišući najavljeni početak dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima, Dačić je u Jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije (RTS) rekao da je postignuta saglasnost da se aktivnosti nastave u martu, a uvod bi trebalo da bude video-konferencija koju će imati sa predstavnikom EU Dejvidom Mekalisterom.

Dačić je precizirao da nije reč o dijalogu vlasti i opozicije pod pokroviteljstvom EU, već da će to biti međustranački dijalog pod pokroviteljstvom predsednika Narodne skupštine, potpomognut od Evropskog parlamenta.

Na pitanje kada bi mogao da krene razgovor sa strankama, da li je moguće u martu, on je kazao da će se to desiti u martu, verovatno u drugoj polovini meseca.

Ponovio je da je potrebno definisati formate – ko će učestvovati, dodajući da ima obavezu da sasluša i predloge o izbornim uslovima i stranaka koje ne žele prisustvo stranaca u dijalogu.

Kako je rekao, sve stranke će biti obaveštenje o tome kada će se održati sesija, o dinamici i temema.

„Ne možemo da razgovaramo po principu političkog džuboksa i fontane želja, ne možemo da analiziramo svaki predlog koji se pojavi, ima deset platformi i verzija iz opozicije“, rekao je Dačić.

Dačić: Spremni smo da razmatramo svaki izveštaj koji dođe iz Brisela

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je „bitno videti šta neko misli“, komentarišući izveštaj o Srbiji usvojen u Spoljnopolitikom odboru Evropskog parlamenta, ali i naveo da Srbija nije članica Ervopske unije i da nema uticaj na rad tog tela.

„Mi smo spremni da svaki izveštaj koji dođe iz Brisela razmatramo i donosimo naše ocene o tome“, rekao je Dačić za RTS, naglasivši da Srbija vodi samostalnu politiku da tek treba da se vidi tačan tekst jer su sada usvojeni amandamani.

Povodom kritike u tom izveštaju da je u Skupštini Srbije prisutan i agresivni rečnik  i zastrašivanje političkih protivnika, on je rekao da nije do sada izricao mere poslanicima.

„Ja bih zamerio  Evropskom parlamentu na nekim veoma agresivnim stavovima čak i antisrpskim koji se mogu čuti na njegovim sednicama, potrebno je da predsedavajući reaguje“, rekao je Dačić.

On je kao primer naveo da je to slučaj kad neko izjavi da mu je drago što Srbije nije otvorila nijedno novo poglavlje u pregovorima sa EU.

„Nadam se da neće biti potrebe da izričem mere, ali nisam ni pristalica toga da se mi štrecamo ako neko podigne obrve u Briselu, Strazburu, Vašingtonu, Moskvi ili Pekingu.

Neka svako brine svoje brige“, istakao je Dačić.

Govoreći o radu spskog parlamenta, on je rekao da to mesto nije  Narodna biblioteka i pozorište gde publika ćuti i aplaudira.

„Narodni poslanik ima pravo da govori šta hoće jer je izabran od naroda, on ne može da odgovara nikome sem narodu na izborima“, rekao je Dačić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari