Dačić: Voleo bih da svi dišemo kao jedan kada su u pitanju srpski nacionalni i državni interesi 1Foto: Beta/MSP/Ognjen Stevanović

Voleo bih da svi dišemo kao jedan, kada su u pitanju srpski nacionalni i državni interesi, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, na Devetoj konferenciji novinara i medija dijaspore i Srba u regionu.

Stalno radimo na ostvarenju čvršće veze između matice i svih Srba na svetu, rekao je Dačić.

On je ocenio da „informisanje dijaspore i Srba u regionu predstavlja vitalan segment saradnje matične države i dijaspore, odnosno matične države i Srba u regionu“. Naša je moralna i ustavna obaveza, ali i svakodnevni zadatak, da unapređujemo odnos matice sa našim državljanima i sunarodnicima u inostranstvu, izjavio je Dačić, uz konstataciju da su odnosi između Srbije i rasejanja od najvećeg državnog i nacionalnog interesa.

Prema Dačićevim rečima, oblast informisanja je značajan instrument u ukupnim naporima za očuvanje srpskog jezika i identiteta.

Dačić je izjavio da je Vlada Srbije posebnu pažnju posvetila naučnoj dijaspori i da se trudi da podstakne ideju povratka, ublažavajući tako proces odliva visokoobrazovane radne snage iz Srbije, posebno one koja je nosilac savremenih tehnoloških trendova i može imati krucijalnu ulogu za dalji razvoj države i društva.

Srbiji su potrebni odvažni i hrabri ljudi, jer suviše smo mali da bi se lako odricali kvalitetnih ljudskih resursa, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari