Dačić: Vreme za ponovnu posetu predsednika SAD 1Foto: Beta

Kongres srpsko-američkog prijateljstva (KSAP) održao je danas prvu online međunarodnu konferenciju pod nazivom “Srpsko-američki odnosi pred izazovima Covid-19”, posvećenu odnosima naroda dve zemlje tokom globalne pandemije Covid19 virusa.

Prvi Potpredsednik Vlade, ministar spoljnih poslova i kopredsedavajući Savetodavnog odbora KSAP Ivica Dačić rekao je da Srbija želi da i ubuduće ostane stabilan partner i nosilac regionalne stabilnosti, te da je napređenje srpsko-američke saradnje, i nakon što se završi borba sa korona virusom, jedan od najznačajnijih spoljno-političkih prioriteta Srbije.

Nadam se da ćemo podići i dinamiku našeg političkog dijaloga, odnosno, posete na najvišem nivou. Poslednja poseta američkog predsednika desila se 1980.godine, bio je to Džimi Karter. Mislimo da je vreme za ponovnu posetu predsednika SAD“, poručio je Dačić.

Učesnici konferencije zajedno su radili i na pronalaženju prilika za međusobnu pomoć tokom i nakon Covid-19 pandemije.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri ocenio je da srpsko-američka saradnja postaje važnija nego ikada ranije, navodeći da će obe zemlje prevazići krizu sa virusom  što je pre moguće. Dodao je da su SAD i Srbija i pre krize zajedno radile da ojačaju poziciju Srbije i poručio da će se sa tim nastaviti.

„Mi delimo isti cilj da Srbija i SAD izađu iz ove krize jače nego ikada“, rekao je Godfri i zahvalio što je srpska vlada, nakon što su zatvoreni međunarodni letovi, pomogla u vraćanju američkih državljana.

On je podsetio i da je Kongres odobrio 2,7 milijarde dolara za pomoć državama koje se suočavaju sa korona virusom i napomenuo da će i Srbija dobiti jedan deo sredstava.

Stiv Stajers, kongresmen SAD i Kopredsedavajući srpskog kokusa govorio je o odnosima Beograda i Prištine naglasivši da je veoma važno da Kosovska vlada ukine takse kako bi pregovori mogli da se nastave.

„U celom svetu je trenutno veoma teško vreme sa kojim se svi suočavamo. Cenim sve napore koje je Srpska vlada učinila kako bi se Amerikanci koji su se tokom krize Covid-19 zatekli u Srbiji, bezbedno vratili kući. To je dodatni dokaz izuzetnih odnosa koje postoje između SAD i Srbije”, naveo je Stajvers.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari