Dačić: Za zajednički interes Srbije i SAD 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je razgovarao s pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom.

Prema njegovim rečima razgovor je bio detaljan, a cilj je bio da se pronađu zajednički interesi SAD i Srbije radi stabilnosti, mira i budućnosti celog regiona i rešavanja otvorenih pitanja.

Naročitio je važno da postoji dobra volja da se dođe do trajnog rešenja za probleme koji postoje na Kosovu i Metohiji, rekao je Dačić i istakao da je da je sednica Saveta bezbednosti UN protekla u malo drugačijoj atmosferi nego prethodne, da su tonovi bili konstruktivniji nego u prethodnom periodu i da je bilo 12 ambasadora, odnosno šefova misija, što pokazuje koliki značaj zemlje pridaju ovoj temi i dalje

Mislim da aktuelna administracija pokazuje da ima više razumevanja za srpske stavove kada je reč o problemima u regionu. Mi ne tražimo ni od koga da navija za nas, već da sasluša naše argumente, da sasluša naše predloge kako da dođemo do najboljih rešenja u interesu svih u regionu, naveo je Dačić.

Naglašavajući da su odnosi sa SAD veoma važni, ministar spoljnih poslova je ocenio da Srbija treba da uloži maksimum napora da se dođe do zajedničkog dogovora, do traženja zajedničkih imenitelja sa SAD, kao zemljom koja nesumnjivo ima jedan od najvećih uticaja u regionu.

Kako je naveo, Molitveni doručak je bio prilika da se susretne sa mnogim političarima i zvaničnicima SAD i drugih zemalja u svetu, a posebno sa domaćinima, odnosno osnivačima Molitvenog doručka, kao što je Aderholt.

Molitveni doručak je prilika za niz bilateralnih sastanaka. Nakon mog dogovora sa državnim sekretarem Tilersonom koji smo imali u Beču i obećanja koje je on održao, sutra imam sastanak s njim i nadam se da će sastanak biti uspešan, a svakako je od velike važnosti za naše odnose, zaključio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari