Dačić: Zasad nema ocena na zvaničnom nivou da li je Crna Gora bezbedna zemlja za ljude iz Srbije 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Ministar spoljnih poslova Srbije ivica Dačić izjavio je danas da nema ocena na zvaničnom nivou da li je Crna Gora bezbedna zemlja za ljude koji dolaze iz Srbije, ali de će Beograd sigurno takvu procenu izvršiti.

„Bezbednosne procene se rade i dajemo ih na osnovu informacija bezbednosnih službi“, rekao je Dačić gostujući na TV Prva.

On je rekao da i Grčka i Bugarska imaju strah od epidemije korona virusa ali da su otvorile granice za gradjane Srbije.

„Mislim da u ovom trenutku zbog svega što se dešava na političkom planu i reperkusije ovakvih odluka koji su sulude, svakako će manje naših turista biti nego ranije“, u Crnoj Gori, rekao je Dačić.

On je dodao da „lično bira destinacije na kojima ne očekuje probleme“.

Šef srpske diplomatije je rekao da „Crna Gora sebi daje veći istorijski značaj nego što joj pripada“ i da se „niko u Srbiji se ne budi i ne leže sa pitanjem Zašto Crna Gora ode?”.

Ključno pitanje je, kako je naveo, da li će Srbi i Crnogorci da saradjuju, da budu braća kao što su uvek bili, ili će se sukobljavati.

„Da li ce Crna Gora da ide u NATO, istočni blok ili bilo gde, to je njihova oduka, njihovo pravo. To nas ne zanima, nas zanimajupoložaj i pravo srpskog naroda koji živi u Crnoj Gori“, rekao je Dačić.

Govoreći o odnosima Srba i Crnogoraca, Dačić je ocenio da je reč o „jednosmernoj ulici pošto su vekovima u Crnoj Gori navikli da samo idu ka Beogradu“. Naveo je i da nema Srba u državnim organima Crne Gore medju 28 odsto Srba koji tamo žive.

Dačić je rekao da je delikatno pitanje kada se govori o Crnoj Gori.

„Šta da radite a da gradjani Crne Gore koji su Srbi nemaju posledice?“, upitao je.

Crnogorski zvaničnici najavili su da će ta zemlja prvih dana juna otvoriti granice prema onim državama koje budu ispunjavale epidemiološke kriterijume Instituta za javno zdravlje, odnosno u kojima je broj zaraženih korona virusom 25 na 100.000 stanovnika.

Prve zemlje prema kojima će Crna Gora otvoriti granice su Hrvatska, Slovenija, Austrija, Nemačka, Madjarska, Albanija i Grčka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari