Dačić: Zatvorili smo slučaj posta Zaharove, nije ostala sumnja u odnose sa Rusijom 1Foto: Beta

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da je značajno da su naše Ministarstvo spoljnih poslova i šef ruske diplomatije Segej Lavrov uložili napore da se „zatvori“ slučaj posta portparola Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove kako ne bi ostala sumnja u donose Srbije i Rusije.

On je, za TV Hepi, rekao da su dve države strateški partneri i nastavljamo tu saradnju, „kao što je rekao i predsednik Aleksandar Vučić da ovo neće ostavi  trag na naše dobre odnose“, napominjući da  se  Lavrov lično u ovo uključio.

„Ovo je pouka da se ne sme igrati takvim stvarima, da bilo kakav neki potez koji čak i da je u pitanju loš prevod, ili bilo šta što nema veze sa Vučićem nego Trampom… Slika je  slika i to izaziva negativne reakcije sa naše strane“, rekao je Dačić, misleći na sliku iz posta koja potiče iz filma „Niske strasti“.

Prema njegovim rečima, to je bio nepromišljen potez Zaharove koji je digao nepotrebno tenzije.

On je rekao da portparolka „ima neku svoju slobodu u javnim nastupima“, koja se „dosta toleriše u Moskvi“, dodajući da se Zaharova svaki dan oglašava.

Dačić je rekao da je takav način sedenja deo protokola.

„Vi kad odete negde sednete gde vam kaže domaćin“, rekao je Dačić.

„Trampu stalo pre svega da Kosovo otvori ambasadu u Jerusalimu“

Šef srpske diplomatije smatra da ne treba da čudi da je američki predsednik Donald Tramp uneo u sporazum, napravljen u Vašingtonu,  bliskoistočne teme, zbog njegove spoljne ali i unutrašnje politike, s obzirom na jevresku zajednicu u Americi i sve druge koji podržavaju njegovu politiku podrške Izraelu.

„Trampu je stateški cilj da bude što više zemalja sa ambasadom u Jerusalimu, a pre svega da Kosovo, ako Izrael prizna Kosovo, a najavili su da hoće, bude prva  muslimanska zemlja koja će tamo otvoriti ambasadu“, rekao je Dačić.

On je naglasio da delegacija Srbije nije dozvolila da se bilo šta odrazi na njene odnosa Srbije sa Rusijom i Kinom.

Prema njegovim rečima, Srbija će razgovarati i sa drugim svojim partnerima vezano za druga  pitanjima koji mogu da proisteknu iz ovog sporazuma.

„Potpisivanje sporazuma u SAD treba pametno da iskoristimo, umesto što ga izvrgavamo ruglu“

Dačić navodi i da je potpisivanje sporazuma Beograda i Prištine u Vašingtonu veliki spoljnopolitički događaj za Srbiju, od koje će ona imati mnogo koristi.

„Ovo je izuzetno značajan sporazum za Srbiju. Ovo je izuzetno značajan događaj za Srbiju i za našu međunarodnu poziciju“, rekao je Dačič.

On je naglasio da Srbija treba to pametno da iskoristi umesto što sama sebi pravi probleme izvrgavanjem ruglu nešto „o čemu mnoge zemlje mogu samo da sanjaju“, a to je da „imaju zainteresovanost Sjedinjenih američkih država da uopšte učestvuju u rešavanju bilo kakvih problema“.

Istakao je da se u Vašingtonu nije desilo ništa loše za Srbiju po pitanju statusa Kosova jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio međusobno priznanje.

„Nije došlo do promene kada je došlo do pitanje statusa. Mi smo još ojačali svoju poziciju – mi smo odbili, a sastanak nije prekinut, nastavljen je razgovor“, rekao je Dačić.

Kako je naveo, od svega što se desilo u Vašingtonu Srbija ima i ekonomski dobitak.

Objasnio je da je razlika u potpisanim sporazuma Prištine i Beograda u tački 10 i da u ugovoru prištinske delegacije stoji da će Izrael i Kosovo međusobno da se priznaju.

„U našem delu stoji ovaj deo da ćemo prebaciti ekonomsku kancelariju, ambasadu. Znači, mi nemamo isti taj deo koji se tiče samog Izraela“, naveo je Dačić.

Komentarišući prisustvo američkih predstavnika, odnosno zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Metjua Palmera tokom aktuelnih pregovora Beograda i Prištine u Briselu, Dačić je naveo da je to uobičajeno i da su prilikom pregovora u Briselu uvek dolazili predstavnici Amerike, odnosno Stejt departmenta.

„Oni nisu učestvovali na pregovorima, ali su bili tamo. Mi nikad nismo imali ništa protiv toga“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari