Dačić: Želimo rešenje za istorijski dogovor sa Kosovom 1Arhivska fotografija: MSP

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija spremna da nastavi dijalog sa Prištinom, ali da se postavlja pitanje hoće li bilo kakav novi dogovor imati smisla ako posle četiri i po godine od potpisivanja Briselskog sporazuma nema ni naznaka o primeni dela koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Srbija je iskreno uverena da je u odnosima sa Prištinom neophodan odgovoran, realan i racionalan pristup okrenut ka budućnosti, zbog čega je nastavila sa unutrašnjim dijalogom na koji je građane pozvao predsednik Aleksandar Vučić, a formirana je i Radna grupa za pružanje podrške vođenju tog dijaloga, koji se vodi na više nivoa, naveo je Dačić.

On je istakao da želimo da ponudimo rešenje koje će biti prilika za istorijski dogovor sa albanskom zajednicom na Kosovu i Metohiji i neće biti uzrok novih podela, nerazumevanja, nestabilnosti i sukoba.

To rešenje mora da uvaži interese Srbije i potrebe srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, uakazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, za postizanje tog cilja potrebni su iskrena opredeljenost i težnja obe strane kako bi se izgradilo toliko neophodno poverenje i poštovanje.

U tom smislu, ističem da neprimerene i uznemiravajuće izjave pojedinih lidera albanskih političkih partija ne doprinose stvaranju konstruktivne atmosfere za postizanje istorijskog dogovora, rekao je Dačić.

Dačić je na sednici Saveta bezbednosti u Njujorku podsetio da je u avgustu 2013. godine potpisao Briselski sporazum sa Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton i ukazao da je ZSO za Srbiju pitanje od krucijalne i nemerljive važnosti, budući da treba da obezbedi i zaštiti vitalne interese i unapredi svakodnevni život Srba na Kosovu i Metohiji.

Srbija strpljivo čeka četiri i po godine da Priština ispuni ovu suštinski važnu obavezu, a za to vreme u ovom cenjenom telu promenilo se 30 nestalnih članica i niko nije pozvao Prištinu da ispuni preuzete obaveze, kazao je Dačić.

Srbija je dijalogu sa Prištinom pristupila iskreno, verujući da će rešavanje svih otvorenih pitanja u statusno neutralnom okviru doprineti miru, stabilizaciji prilika i ostvarivanju uslova za nesmetan napredak regiona zapadnog Balkana ka članstvu u Evropskoj uniji, naglasio je Dačić.

Uveren da takav pristup nema alternativu i da se sva pitanja moraju rešavati kroz dijalog, mirnim putem, Dačić je ocenio da je Srbija dosledno i u dobroj veri primenila preuzete obaveze.

Dačić je upozorio i da je „realnost na terenu“ da je 16. januara u Kosovskoj Mitrovici ubijen Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ (SDP) i da je ovaj događaj dramatično ugrozio sigurnost na Kosovu i Metohiji.

Svesna ozbiljnosti situacije, Srbija je uputila pisma UNMIK i EULEKS sa zahtevom da njeni državni organi učestvuju u istrazi ubistva, uverena da bi naše učešće doprinelo brzom i efikasnom otkrivanju istine, podsetio je on.

Taj zahtev su privremene insititucije na Kosovu i Metohiji odbile, insistirajući da istragu vode isključivo istražni organi Kosova, a tri nedelje nakon ubistva nemamo nikakve informacije, osim izjava pojedinih predstavnika Prištine da se radi o mafijaško-kriminalnom obračunu i da ubistvo sigurno nije etnički motivisano, istakao je Dačić.

Realnost na terenu je, nastavio je Dačić, i da su krajem prošle i početkom ove godine, vladajuće strukture, političke partije i njihovi lideri na Kosovu i Metohiji pokušali da donesu odluku o ukidanju zakona o osnivanju Specijalnog suda za zločine počinjene od Oslobodilačke vojske Kosova.

Ne moram da vas uveravam u zabrinutost Srbije, jer ste i sami bili vrlo iznenađeni i zabrinuti zbog toga, a i generalni sekretar u svom izveštaju “izražava duboko razočaranje”, ukazujući da je ”to korak unazad u jednoj od najvažnijih oblasti”, predočio je Dačić.

On je naveo i da Srbija u skladu sa svojim zakonima, koji su u potpunosti usklađeni sa međunarodnim pravom, neće odustati od krivičnog gonjenja lica za koje postoje snažni dokazi da su na Kosovu i Metohiji izvršila ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

Pozicije koje zauzimaju pojedina lica u privremenim institucijama samouprave na Kosovu i Metohiji ne mogu i ne smeju da budu prepreka ostvarivanju pravde i svakako ih ne oslobađaju krivične odgovornosti za izvršena nedela, upozorio je Dačić.

On je posebno naglasio da su za Srbiju jednostrani potezi Prištine, kao i svaki pokušaj jednostranog rešavanja bilo kog pitanja, u potpunosti neprihvatljivi i poručio da se Srbija nedvosmisleno protivi nastojanjima Prištine da formira Vojsku Kosova.

Dačić je rekao i da se Srbija u dužem periodu suočava sa nastojanjima Prištine da ostvari punopravno članstvo u međunarodnim organizacijama, uprkos protivljenju respektabilnog broja država, među kojima ima čak i onih koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Moram da naglasim da su svi ti pokušaji u potpunoj suprotnosti sa osnovnim principima međunarodnog prava i da štetno i nepotrebno politizuju rad međunarodnih organizacija, istakao je on.

Dačić je zahvalio državama koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova na njihovoj doslednoj podršci i principijelnom poštovanju Povelje UN i rezolucije SB UN 1244, a one koji su priznale Kosova pozvao je da preispitaju tu odluku i tako daju podstrek obema stranama za iznalaženje uzajamno prihvatljivog rešenja kroz dijalog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari