Dačić: ZSO neće biti do 20. aprila 1Foto: SPS/Fonet

Zajednica srpskih opština (ZSO) na Kosovu neće biti formirana do 20. aprila, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na konferenciji „Obuka političkih lidera“, koju u Beogradu organizuje Institut za politiku iz Bugarske.

Dačić je rekao da ne očekuje da će se nešto posebno dogoditi do 20. aprila u vezi sa srpskim zahtevima, „ali je bitno da se krene“.

Ne postoji opasnost da se formiranjem ZSO napravi neka posebna teritorija koja bi ugrozila jedinstvo Kosova, ocenio je Dačić, uz objašnjenje da se radi o 10 opština gde većinu stanovnika čine Srbi, od kojih četiri na severu čine kompaktnu celinu, ali je šest preostalih raštrkano i okruženo Albancima.

Kosovo neće opstati kao država. To je druga albanska država, koja će se, kad tad, spojiti sa Albanijom, izjavio je Dačić, naglasivši da Beograd želi kompromis.

Kada se razvodite, ne može supruga da vam uzme sve, mada bi možda htela. Mora da postoji brakorazvodna parnica, rekao je Dačić.

On je izjavio da na Kosovu „ne živi kosovski narod, već albanski“.

To je nacionalna manjina. Kao što ste vi u Bugarskoj imali neke nacionalne manjine dok niste proglasili da ih više nema, odnosno da nisu ustavna kategorija, rekao je Dačić.

Ne može nacionalna manjina da proglasi državu u tuđoj državi. To je veštački separatizam, rekao je Dačić bugarskim učesnicima „Obuke političkih lidera“, uz poruku: To može da se dogodi i vama, ako ne utvrdimo neke principe.

Dačić je ocenio da Zapad ne može tvrditi da je kosovsko pitanje rešeno, jer nezavisnost Kosova nisu priznale države kao što su Rusija, Kina, Indija, Indonezija, Filipini, Irak, Iran, Brazil, Argentina…

Evropska unija je naš strateški put, ali EU može biti živa za 20 godina, a i ne mora, ali će Srbija i Bugarska biti žive i za 200 godina. Ako nam kažu da nam neće dozvoliti da uđemo u EU ukoliko ne priznamo Kosovo, mi iz inata to nećemo uraditi, izjavio je Dačić.

Prema njegovim rečioma, dobro je da EU shvati da Zapadni Balkan treba da bude njen deo.

Ideja balkanskog jedinstva je stara i dobro je da postoji međusobno razumevanje, ali zasnovano na interesima, jer kad je zasnovano na emocijama, onda je veoma labilno, izjavio je Dačić.

Naglasivši da je u politici od 1990. godine, Dačić je rekao da zna kako izgledaju pregovori velikih državnika, „kako se ponašaju određeni ljudi“.

Ne treba mi sa Balkana da smatramo da smo neka druga liga. Verujte mi, oni su svi amateri za nas. Ali, imaju iza sebe veličinu i ono što je njima dozvoljeno nama ponekad nije, izjavio je Dačić.

Prema njegovim rečima, realna politika se odnosi na to koliko ste sposobni da dođete do svesti ljudi koji treba da glasaju za vas.

Morate svoje mišljenje učiniti privlačnim za generacije glasača, konstatovao je Dačić, uz ocenu da u Srbiji više nema razlike između levice i desnice.

Svi lažu koliko stignu pred izbore. Pre izbora su svi levičari. Najveći desničari govore o socijalnoj pravdi. Kada prođu izbori, niko se ne seća ko je šta rekao, izjavio je Dačić i dodao da možda samo njegova Socijalistička partija Srbije ima neku ideologiju.

Obavešten sam da ste, kada ste počeli da dolazite iz različitih stranaka, bili prilično rezervisani i da ste posle godinu dana počeli da se mešate i zajedno diskutujete. To je zato što niste imali muziku. Da ste imali muziku, ne bi vam bilo potrebno godinu dana, već jedna noć. Morate da sve metode koristite radi zbližavanja naroda, poručio je Dačić učesnicima „Obuka političkih lidera“. (Kraj) is/drp 19:41

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari